Наша Установа средином децембра традиционално организује манифестацију „Улица дечјег осмеха“ на централном градском тргу. Од самог оснивања, основна идеја је да се на најлепши могући начин дочара новогодишња атмосфера тако што ученици градских и сеоских основних школа, малишани из вртића, а последњих година и средњошколци, на постављеним штандовима које обезбедимо продају разне предмете које су правили у сарадњи са својим педагозима. Сав приход од продаје остаје учесницима, који у договору са својим менторима зарађени новац употребе за развој наставног програма. Важно је напоменути да од самог почетка у манифестацији учествују и ученици специјалне школе „Видовдан“, као и корисници са сметњама у развоју и инвалидитетом центра „Мозаик“ из Бора. Сва одељења (од првог до четвртог разреда) градских и сеоских школа, као и припремне (старије) групе у вртићима, добијају награде. Уручивање награда одвија се на дан одржавања манифестације. Циљ нам је да подстакнемо креативност и маштовитост код деце, а да она нема граница уверили смо се претходних година. Из године у годину фасцинира стваралачка енергија у изради бројних предмета са новогодишњим мотивима. Ово је најомиљенија, најлепша и најмасовнија манифестација у Бору. Не само по броју деце која израђују и продају предмете, већ и по броју одраслих који штандове посећују и украсе купују.

Управо овакви програми јасно показују неопходност већег укључивања деце, младих, особа са сметњама у развоју у друштвене токове. Враћају нас на пут правих вредности и помажу да се ојача колективни дух, равноправност, неговање доброг укуса. А срећа и радост на лицима учесника, али и посетилаца, је највећа награда.

Значај манифестације препознаје и Министарство културе Републике Србије уз чију помоћ успевамо да “Улицу дечјег осмеха” учинимо посебном. Дугогодишњи покровитељ је Град Бор

Scroll to Top