Културно уметничко друштво „Бор“ има дугу и богату историју, основано је 25. марта 1945. године под именом „Абрашевић“. На годишњици ослобођења града 1947. године постаје Синдикално културно-просветно друштво “3.октобар”. Године 1966. у складу са захтевим времена и нове културне политике трансформише се у Културно-уметничко друштво “Бакар”, да би 1971., интеграцијом КУД-а “Бакар” и културно-уметничких аматерских секција при месним заједницама основано градско аматерско Културно уметничко друштво “Бор”. Током година, друштво је претрпело трансформације и развило се у интегрални део културне сцене града Бора. Данас, окупљајући више од 250 чланова подељених у четири групе (Први извођачки ансамбл, Дечји ансамбл, Школа фолклора и Народни оркестар). Културно уметничко друштво “Бор” наставља своју мисију промовисања и очувања богатог културног наслеђа, како источне Србије тако и наслеђа народа и народности са ширег простора Балкана.

Ансамбл народних игара и песама као целовит репрезент делатности КУД-а подразумева, играче-извођаче, народни оркестар групу певача, вокалане солисте, водитеље програма и лица за организационо-техничку припрему.

Представљајући атрактивне игре, песме, музику из различитих делова Србије и ширег балканског региона, културно уметничко друштво “Бор” верно чува игре, обичаје и традицију и презентује их на сцени. У свом богатом репертортоару, броји 14 кореографија.

Неизоставни део музико-сценских садржаја КУД-а “Бор” је народни оркестар који са ансамблом чини нераскидиву целину. Улога наредног оркестра је пратња извођача на сцени, а наступа и самостално изводећи осмишљене нумере и пратећи групу певача и вокалне солисте.

Посебан акценат стављамо на нашу Школу фолклора, отворену за децу предшколског и школског узраста. Кроз музику, игру и дружење и едукативне активности, деца не само што се упознају са народним играма и традицијом свог народа, већ развијају и своје емоционалне и социјалне вештине. КУД „Бор“ се може похвалити бројним наступима како у земљи, тако и у иностранству. Својим концертима и уметничким доприносом, друштво остварује своју мисију очувања традиције и промовисања фолклорног стваралаштва. Културно уметничко друштво „Бор“ с поносом носи своје богато наслеђе и дели са јавношћу. Придружите нам се на нашим наступима, и будите део наше породице.

Уметнички руководилац КУД -а “Бор” је Драган Петровић, корепетитор Александар Губијан.

Заједно чувамо, оживљавамо и прослављамо наше културно наслеђе!

Scroll to Top