„Сусрети села“ представљају значајну културну манифестацију која се већ шест деценија одржава у Бору, познатом по својој богатој културној баштини. Ова манифестација представља један од важнијих догађаја посвећених аутентичном народном стваралаштву.

Сеоска културно-уметничких друштава окупљају се сваке године како би верним приказом представили културу и традицију борског краја. Кроз извођење изворних песама, игара, обичаја, учесници током вишемесечног трајања ове манифестације, оживљавају дух и наслеђе свог краја.

Посетиоци сваке године уживају у маштовито осмишљеним сценографијама, састављеним од реквизита музејске вредности, који се користе за приказивање обичаја. На сценама се смењују фолклорни ансамбли, певачи и свирачи, како они који годинама верно чувају традицију својих предака, тако и млађе генерације које прате добар пример својих очева и дедова.

Манифестација „Сусрети села“ окупља сваке године на хиљаде учесника, који на позорницама сеоских домова културе верно оживљавају најнепатвореније и најархаичније облике свог места. Током трајања свако село два пута има улогу домаћина и два пута улогу госта. По томе је град Бор јединствен у Србији.

Све сусрете прати стручни жири који најбоље сегменте приказа фолклора песама и обичаја, делегира на завршну смотру, са које се касније исте пласирају на разна републичка такмичења и смотре широм земље.

„Сусрети села“ не само да чувају и негују културно наслеђе, већ и пружају прилику заједницама да се повежу, размене искуства и развију дух заједништва. Организатор манифестације је Установа “Центар за културу града Бора”, а генерални покровитељ је град Бор.

Scroll to Top