У Србији се Светски дан матерњег језика обележава на различите начине. Многе школе, факултети и друге образовне установе организују предавања, трибине, представе и друге догађаје који имају за циљ да истакну важност матерњег језика. Такође,  често се дискутује о угрожености језика и писама, као и о томе како се борити против све чешће употребе туђица, англицизама и других страних речи које све више улазе у употребу. Различити стручњаци, укључујући лингвисте, професоре језика, књижничаре и логопеде, настоје да истакну значај очувања језика широм света и промовишу његово коришћење у свим аспектима живота. Под различитим слоганима Установа “Центар за културу града Бора” , међународни дан Матерњег језика обележава 21. фебруара, и подсећа на важност језика који нам је први и најближи. Матерњи језик није само средство комуникације, он је носилац културе, традиције и идентита једног народа.

Обележавање Дана Матерњег језика пружа прилику за промоцију језичке писмености и важности едукације, као и подсећање да би требало неговати љубав према језику, тежити језичком усавршавању и подстицати друге да чине исто.

Установа “Центар за културу града Бора” разним трибинама, концертима, приредбама, представама организованих у протеклом периоду слави разноликост језика широм света, ради на очувању и промоцији језичког богатства националних мањина, које чине важан део локалног наслеђа.

Scroll to Top