Пуних 19 година наша Установа организује “Фестивал влашке изворне песме”, који има за циљ да сачува влашко изворно стваралаштво и учини га живим.

Са великим поносом можемо истаћи да наш фестивал представља један од најблиставијих примера на листи културних манифестација Србије, како треба неговати изворно стваралаштво.

Није ни мало лако да, у овом убрзаном вртлогу историје,којем сведочимо, када се праве вредности немилосрдно потиру и губе, одржимо наше богато нематеријално наслеђе и духовност живим. И да поред тога, што је важније, водимо рачуна о високим дометима презентовања и преношења генерацијама које долазе.

Кључ успешности овог фестивала је изражена жеља и напор организатора Установе Центар за културу Бор, као и учесника, да у томе и успеју. А покреће их, наравно, снага и ванвременска лепота влашке баладе, која већ одавно инспирише многе. А најбољи доказ је податак да међу учесницима има и оних који својим пореклом не припадају влашком етносу, који не разумеју влашки језик, а разумеју сваку ноту, која их као неком чаролијом изаткана, доводи до неслућених висина. Њена снага огледа се у томе што се на овом фестивалу појављују млади учесници, који нису били ни рођени када је покренут, а својом интерпретацијом и емоцијом успевају да нам дочарају сву раскош изворне мелодије. Зато је фестивал влашке изворне песме потребан, и зато га треба неговати. И зато га већ одавно тако доживљава и његов значај препознаје Министарство културе Републике Србије, које је уз град Бор покровитељ Фестивала.

Посебно наглашавамо успешну сарадњу са Центрима за културу са простора читаве Источне Србије.

Извођачи се такмиче у две категорије: соло песма са музичком пратњом и соло песма без музичке пратње.

Такмичаре протеклих година оцењују наши најеминентнији етномузиколози: Светлана Азањац, Драгана Маринковић и Александра Тодоровић Рашковић. Извођаче прати оркестар Установе „Центар за културу града Бора“ .

Scroll to Top