Сaбор народног стваралаштва Тимочке крајине у Луки

Установа ,,Центар за културу општине Бор“,  у сарадњи са културно  – уметничким друштвом ,,Лука“ из Луке и месном заједницом Лука, организовали су овај традиционални сабор 12. пут за редом. На сабору је учествовало шест културно – уметничких друштава из следећих општина: Јагодина (Трнава), Мајданпек (Мосна), Зајечар (Дубочане), Бољевац (Оснић) и из општине Бор (Брестовац) и Лука као домаћин сабора.

Сабораши су сви стигли до 15 часова, после смештаја учесника одржан је округли сто на коме се говорило о аматерском културном стваралаштву на селу. Чуло се да су у скоро свим сеоским месним заједницама исти проблеми. Највећи проблеми се огледају у прикупљању чланства, изналажењу музичке пратње која би пратила извођаче и као највећи проблем јавља се одлазак млађе популације из сеоских месних заједница. Управо овакви сабори и служе да би се пре свега деца из ових средина зближила и међусобно размењивала искуства на оваквим местима. За све учеснике сабора организован је заједнички ручак, а потом су се учесници пресвукли за дефиле и наступ.

Сабор је свечано отворио Саша Вукадиновић – заменик председника општине Бор, пожелевши свим саборашима да се и у наредним годинама срећу на овом сабору. Културно – уметнички програм је почео у 19:30 сати и трајао је до 22 сата. После програма МЗ Лука је организовала заједничку игранку која је трајала до касно у ноћ.

Поред културно – уметничког програма који је саставни део сабора организовано је и такмичење под називом „Рука кантар има“ и избор за лепотицу сабора. У првој дисциплини победник је био Дарјан Максимовић из Трнаве општина Јагодина,  док је титулу лепотице сабора понела Ана Давидовић из Трнаве, општина Јагодина. Манифестација је протекла у најбољем реду а жеља организатора и учесника је та да се поново сви виде на неком од наредних сабора.

Организатори сабора су Установа „Центар за културу општине Бор“, МЗ Лука и КУД – о „Лика“ из Луке. Покровитељ је општина Бор, медијски покровитељ је РТВ Бор.


 

 

 

 

Scroll to Top