Sabor narodnog stvaralaštva Timočke krajine u Luki

Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor“,  u saradnji sa kulturno  – umetničkim društvom ,,Luka“ iz Luke i mesnom zajednicom Luka, organizovali su ovaj tradicionalni sabor 12. put za redom. Na saboru je učestvovalo šest kulturno – umetničkih društava iz sledećih opština: Jagodina (Trnava), Majdanpek (Mosna), Zaječar (Dubočane), Boljevac (Osnić) i iz opštine Bor (Brestovac) i Luka kao domaćin sabora.

Saboraši su svi stigli do 15 časova, posle smeštaja učesnika održan je okrugli sto na kome se govorilo o amaterskom kulturnom stvaralaštvu na selu. Čulo se da su u skoro svim seoskim mesnim zajednicama isti problemi. Najveći problemi se ogledaju u prikupljanju članstva, iznalaženju muzičke pratnje koja bi pratila izvođače i kao najveći problem javlja se odlazak mlađe populacije iz seoskih mesnih zajednica. Upravo ovakvi sabori i služe da bi se pre svega deca iz ovih sredina zbližila i međusobno razmenjivala iskustva na ovakvim mestima. Za sve učesnike sabora organizovan je zajednički ručak, a potom su se učesnici presvukli za defile i nastup.

Sabor je svečano otvorio Saša Vukadinović – zamenik predsednika opštine Bor, poželevši svim saborašima da se i u narednim godinama sreću na ovom saboru. Kulturno – umetnički program je počeo u 19:30 sati i trajao je do 22 sata. Posle programa MZ Luka je organizovala zajedničku igranku koja je trajala do kasno u noć.

Pored kulturno – umetničkog programa koji je sastavni deo sabora organizovano je i takmičenje pod nazivom „Ruka kantar ima“ i izbor za lepoticu sabora. U prvoj disciplini pobednik je bio Darjan Maksimović iz Trnave opština Jagodina,  dok je titulu lepotice sabora ponela Ana Davidović iz Trnave, opština Jagodina. Manifestacija je protekla u najboljem redu a želja organizatora i učesnika je ta da se ponovo svi vide na nekom od narednih sabora.

Organizatori sabora su Ustanova „Centar za kulturu opštine Bor“, MZ Luka i KUD – o „Lika“ iz Luke. Pokrovitelj je opština Bor, medijski pokrovitelj je RTV Bor.


 

 

 

 

Scroll to Top