Меморијал „Слободана Божиновића“

Установа ,,Центар за културу општине Бор“ организовала је 23. децембра 2014. године Меморијал Слободана Божиновића уз оркестар Љубише Божиновића у сали Музичке школе у 19 сати.

Слободан Божиновић је рођен у породици у којој је музика представљала једну нормалну ствар, свакодневицу. Још се његов деда бавио музиком и био је активан као сеоски музичар где је уживао велики ауторитет код мештана. Своју целу младост Слободан Божиновић поклања влашкој музици и већ са 19 година снима своју прву синглицу са нумером ,,Борско коло“ која касније постаје темељ за модерну влашку музику. Неколико година касније влашка музика постаје незамислива без овог имена. Охрабрен и мотивисан успешно пласираним влашким колом Слободан упорно наставља свој рад и као композитор и као аранжер. Његов начин свирања постаје основа за даљи рад свих музичара влашке музике. Његова кола на хармоници постају неизбежни фолклорни мотив влашког народа. Својим радом дао је велики допринос влашкој музици, а његово име је познато и ван граница Тимочке крајине а и Србије. У својој музичкој каријери је снимао издања за више  дискографских кућа.

Борани су могли да уживају у прелепој влашкој музици. Борска публика је, специјалнe гостe овог Меморијала, Слободана Домаћиновића, Љубинку Дудејић, Жику Цветковић, Живу Динуловић, Предрага Јанковић, Микана и Драгана Његушић, Бенка Паулић и многобројне колеге и пријатеље наком наступа наградила великим апралузом.


Scroll to Top