Memorijal „Slobodana Božinovića“

Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor“ organizovala je 23. decembra 2014. godine Memorijal Slobodana Božinovića uz orkestar Ljubiše Božinovića u sali Muzičke škole u 19 sati.

Slobodan Božinović je rođen u porodici u kojoj je muzika predstavljala jednu normalnu stvar, svakodnevicu. Još se njegov deda bavio muzikom i bio je aktivan kao seoski muzičar gde je uživao veliki autoritet kod meštana. Svoju celu mladost Slobodan Božinović poklanja vlaškoj muzici i već sa 19 godina snima svoju prvu singlicu sa numerom ,,Borsko kolo“ koja kasnije postaje temelj za modernu vlašku muziku. Nekoliko godina kasnije vlaška muzika postaje nezamisliva bez ovog imena. Ohrabren i motivisan uspešno plasiranim vlaškim kolom Slobodan uporno nastavlja svoj rad i kao kompozitor i kao aranžer. Njegov način sviranja postaje osnova za dalji rad svih muzičara vlaške muzike. Njegova kola na harmonici postaju neizbežni folklorni motiv vlaškog naroda. Svojim radom dao je veliki doprinos vlaškoj muzici, a njegovo ime je poznato i van granica Timočke krajine a i Srbije. U svojoj muzičkoj karijeri je snimao izdanja za više  diskografskih kuća.

Borani su mogli da uživaju u prelepoj vlaškoj muzici. Borska publika je, specijalne goste ovog Memorijala, Slobodana Domaćinovića, Ljubinku Dudejić, Žiku Cvetković, Živu Dinulović, Predraga Janković, Mikana i Dragana Njegušić, Benka Paulić i mnogobrojne kolege i prijatelje nakom nastupa nagradila velikim apraluzom.


Scroll to Top