Kултурно уздизање на нешто другачији начин

С обзиром да су се готово све европске концертне дворане и позоришта привремено затвориле, бројне организације и музичари широм света одлучили су своје представе преносити уживо из празних позоришта, док су други свим заинтересованим омогућили приступ својим дигиталним архивама.

Готово сваки аспект наших живота потпуно се променио и окренуо наглавачке; иако знамо да је останак код куће најбољи начин на који можемо помагати у овим тренуцима, у исто време се помало бринемо за нашу заједницу, предузећа и услуге које у нормалним околностима чине наше друштво тако живим и забавним. Тако је и у свету уметности и културе, у сектору чија је првобитна улога окупити људе како би делили живо и заједничко искуство које доноси велико богатство свакој средини, све је стало. Ипак, захваљујући модерној технологији и могућностима које Интернет данас нуди, бројна позоришта одлучила су наставити са својим програмом на виртуалан начин, а све како би грађанима који своје време морају проводити у затвореном, олакшали и употпунили дане на нешто значајнији начин. У наставку смо тако издвојили пет позорита чије представе можете гледати – у пиџами!

The Paris Опера

Током ограниченог периода карантина која траје и у Француској, паришка опера јавности нуди приступ својим најлепшим балетима и операма које се бесплатно емитирају на званичној web страници https://www.operadeparis.fr/en . Од сјајног Don Giovannija до непоновљивог Лабудовог језера, можете погледати неке од најпознатијих светских класика или их поново открити из удобности властитог дома.

BroadwayHD

https://www.broadwayhd.com/ дефинитивно је најбољи начин гледања позоришних представа на даљину; иако нису увели бесплатан streaming, можете искористити седмодневни пробни период те уживати у заиста широком избору представа из енглеских, али и иностраних позоришта те у добрим, старим броадвејским класичним мјузиклима.

The Show Must Go Online

Kонцепт ове нове енглеске YouTube платформе одушевиће све љубитеље Shakespearea, чија се дела свакодневно читају и то хронолошким редом како су и написана, а прва “представа“ започиње 19. марта у 19 сати, читањем дела “Two Gentleman of Verona“ коју ће читати позоришни глумац Ben Crystal.

Peeping Tom

Белгијска позоришна трупа покренула је своју Online платформу уз мото “Настављамо шоу и током кризе!“ Тренутно су пласирали своју прву трилогију – “Le Jardin“ коју можете погледати, а на службеној страници https://vimeo.com/ пратите што су нам приредили и за наредне дане!

Позориште у Палерму

Позориште Мassimo у Палерму у својој понуди тренутно има неколико концерата и недавних продукција доступних за гледање на захтев. Неке од врхунских опера које можете послушати јесу М Madame Butterfly, La Traviata, Seville Brijač te Cav и Pag. Но, то су само неки од наслова у богатом репертоару који вас чека. Све можете погледати на http://www.teatromassimo.it/eng/teatro-massimo-tv-495/

 

 

Scroll to Top