Концерт бразилског гитаристе Данијела Маркеса

Установa ,,Центар за културу општине Бор“ у сарадњи са  Гитар Артом организовала је наступ бразилског гитаристе Данијел Маркес 21. септембра 2014.године у  сали Музичке школе  у Бору у 18 сати, када  је била и  промоција  Креативног курса  гитаре.

Данијел Маркес је дипломирао на Федералном Универзитету у Рио де Женеиру, где је и магистрирао на тези Гитара у Фреву: језик у конструкцији. Интензивно је свирао и снимао са чувеним бразилским уметницима инструменталне музике као што су Ермето Паскал, Пауло Моура, Гинга, Карлос Малта, Робертињо Силва, Зе Пауло Бекер, Нелсон Фариа, Жилсон Перензета, Армандињо, УФРЈАЗЗ, Николас Красик и Жовино. Са оркестром Фрево Диабло, у 2010. години освојио је најзначајнију бразилску награду Prêmio da Música Brasileira за најбољи CD из области регионалне музике. Одржао је бројне радионице и предавања на престижним међународним институцијама. Наступио је у преко 40 европских земаља и на фестивалима као што су Копенхаген џез, Мир гитар фестивал, Упсала гитар фестивал, Хапавеси фолк, Талина гитар фест, Ести концерт, Нишвил џез фестивал. У САД-у је такође имао турнеју и наступио је на престижном SXSW фестивалу, као и у свим значајним концертним салама и на фестивалима у Чикагу, Сан Франциску, Лос Анђелесу, Њујорку и Филаделфији. Од 2008. редовно наступа на годишњим свечаностима које су уприличене поводом рођендана шведске принцезе Викторије. У 2002. освојио је награду Prêmio Maestro Eleazar de Carvalho за најбољег солисту. 

Програм у коме је уживала борска публика и са којим је била одушевљена  је: Lamentos no Morro (Garoto), ÁguaSalgada (Daniel Marques), Espantalho (DM), Cinematográfica (DM), Nitido e Obscuro (Guinga), ChoroTriste (Garoto), Pedregulho (DM), Di Menor (Guinga), Redemuinho (DM), Ponteio (Edu Lobo/Capinam).

Концерту Данијел Маркеса у  сали Музичке школе претходила је промоција креативног курса гитаре  у 17:30 сати.


 

Scroll to Top