IV Међународни фестивал фолклора ,,Златно коло“ у Бору

Међународни фестивал фолклора ,,Златно коло” по први пут у нашем граду организован је 2015. године под називом ,,Борско пролеће”. Тада смо били домаћини гостима из Бугарске, Македоније и Румуније. Године 2016. Фестивал мења име у Златно коло, али циљ Фестивала остаје исти – промовисање културе и традиције других народа и крајева Србије,  као и подстицање културног и уметничког фолклорног стваралаштва и међународне културне сарадње. Уједно, Фестивал има за циљ и промоцију и презентацију туристичких и осталих потенцијала града Бора и околине.

Организатор фестивала је Установа ,,Центар за културу града Бора“ и културно-уметничко друштво ,,Бор“ које делује у оквиру Установе. Покровитељ фестивала Град Бор.

Ове године четврти  по реду Међународни Фестивал фолклора „Златно коло“ био је у пероду од  20. до 23. августа.  Посетиоци овог традиционалног  Фестивала  могли су да виде наступе ансамбла фолклорног плеса  ,,Rossiyanochka“ – Русија , КУД ,,Ловћенац“ из Ловћенца – Р. Србија, ФА ,,Карановац“ из Краљева – Р.Србија, Corporación Folclórica Amanecer Colombiano – Колумбија, , као и домаћина КУД ,,Бор“ из Бора – Р. Србија.

Фестивал је 21. августа  почео дефилеом учесника на градском шеталишту у улици Моше Пијаде. Градоначелник града Бора Александар Миликић је свечано отворио Фестивал, и уследио је наступ културно-уметничких друштава. Следећег дана, 22. августа након наступа, свих група,  програм се завршио доделом захвалница свим учесницима Фестивала, и обраћањем руководиоца културно-уметничког друштва ,,Бор” Драгана Петровића.

Слободно време између наступа учесници овог фестивала искористили су да упознају град Бор и његову околину. Домаћин фестивала организовао је посету зоолошком врту у Бору, као и обилазак Лазареве печине у Злоту.  Такође 22. августа представници културно-уметничких друштава имали су и званичан пријем код градоначелника града Бора Александра Миликића. Учесници су били смештени на Савачи где су могли да виде и лепоте Борског језера.
Више о учесницима програма можете прочитати након фотографија.
Слике са дефилеа и наступа:

Слике: Пријем код градолачелника града Бора, обилазак зоолошког врта Бор и Лазареве печине у Злоту и слободно време

Ансамбл фолклорног плеса  ,,Rossiyanochka из Русије настао је 1990. године. За 28 година ансамбл je од мале групе постао велики плесни тим са много професионалних квалитета.  Ансамбл чине око 200 људи старости од 7 до 30 година. Ансамбл фолклорног плеса  ,,Rossiyanochka“  са имао велике успехе у највећим градовима Русије,а  био је и на турнеји у  САД, Кини, Индији, Исланду, Француској, Немачкој, Грчкој, Шведској, Данској, Финској, Швајцарској, Пољској и другим земљама.  ,, Rossiyanochka“   је вишеструки носилац  Grand prix међународних и националних такмичења. На  репертоару ансамбла је више од 70 игара и плесова. То су игре и  плесови из  различитих региона Русије, али и  света. Вође ансамбла су  Nadezhda и  Aleksander Nosikhiny.

Културно-уметничко друштво “Петар Петровић Његош“ из Ловћенца, броји око 150 чланова распоређених у 4 категорије најмлађа, средња група, извођачки и ветерански састав.  Ово културно-уметничко друштво је постојало од  давнина, обновљено је  2008. године, а са собом је носило  циљ да повећа активност, борбеност и љубав према народној игри. Учесници смо мноштва фестивала, хуманитарних концерата, културних, спортских и јавних манифестација како  у земљи тако и ван ње. По први пут је ове године успешно организован међународни фестивал фолклорних ветеранских група и удружења, бројао је преко 150 учесника. Ово културно-уметничко друштво  иако је у срцу Бачке сачувао је традицију, културу, игру и обичаје народа који га је населио давне 1945. године колонизацијом из Црне Горе. На фестивалу ће извести првог дана кореографија Црне Горе, а другог дана Врсуту и сплет црногорских песама.

Друштво ,,La Corporación Folclórica AMANECER COLOMBIANO“ из Колубије основанио је 1986. године у општини Soacha (Цундинамарца) од стране наставника Alirio Gamba Idarraga, психолога по професији, али уметника по рођењу и убеђењу (плесача, истраживача и кореографа)  који је увек био под утицајем дубоке љубави према култури  земље Колубије. Рад друштва  почиње групом деце и младих који  су учени да кроз песму и игру сачувају своју традицију. Временом постали су ансамбл чији
је основни циљ заступање националне културе на позорници кроз традиционални плес. Тренутно, La Corporacion Folclorica AMANACER COLOMBIANO је по управом господина Giovanni Quimbayo и а кореографа Aura Cortes.

Културно – уметничко друштво ,,Бор“ из Бора основано је 25.марта 1945.године, a oд 1994.године културно – уметничко друштво ,,Бор“ ради у саставу Установе ,,Центра за културу општине Бор“. Њега сачињавају: ансамбл народних игара и песама  (први играчки ансамбл – 40 извођача. Репертоар обухвата 12 кореографија игара народа и народности бивше Југославије, углавном поставке Бранка Марковића)
– други ансамбл- група полазника старијег узраста припрема се за први играчки ансамбл; учење основних термина и елемената фолклора, ова група стиче сазнања о етнолошком пореклу и значењу фолклорног садржаја),  дечији фолклорни ансамбл (две групе – дечији извођачки ансамбл броји 50 чланова и група полазника млађег узраста који похађају пробе и овладавају првим елементима фолклора),  група певача, народни оркестар.  Културно – уметничко друштво ,,Бор“ данас чувар је традиције дуге шездесет година и баштиник најзначајнијих тековина његових претходника; у домену афирмације локалног стваралаштва и аутентичне народне културе, у погледу едукације и васпитања својих чланова, у погледу сарадње са сродним друштвима у земљи и ван ње, размене искустава и успостављања трајних веза, Културно – уметничко друштво ,,Бор“ не одриче се своје друштвене и културне мисије. Уметнички руководилац КУД ,,Бор“ је Драган Петровић

Фолклорни ансамбл ,,Карановац” из Краљева основан је 2010 године, и кроз песму и игру презентује и труди се да буде најбољи приповедач традиције и обичаја, мисионар мира, добрих односа, толеранције, градитељи пријатељстава са народима свих континената. Чувар је традиције, аутентичне народне културе. ФА ,,Карановац“  броји 400 чланова и има одличну сарадњу са многим градским Установама. ФА ,,Карановац „ је учесник на  многобројним фестивалима како у земљи тако и у иностранству, а колико су успешни у ономе чиме се баве сведоче и бројне награде и признања . Уметнички руководилац ФА ,,Карановац“ из Краљева је Марко Љубојевић.

 

Scroll to Top