Noćna straža – Atelje 212

Pozorišna predstava Ateljea 212 ,,Noćna straža” odigrana je 10. oktobra 2019. godine u prepunoj sali Muzičke škole u 20 sati u organizaciji Ustanove ,,Centar za kulturu grada Bora”.

Radnja komada smeštena je u tridesete godine prošlog veka u Beogradu, likovi su uglavnom na ovaj ili onaj način dekadentni pripadnici bogatijeg sloja društva, a kroz preplitanje njihovih karaktera i životnih priča, između ostalog, oslikava se svojevrsna zakonomernost kako se upravo kad se čovek uznese u procvatu i uspehu (ili u onom što on takvim vidi) stvara klica propasti.

Spletkarenje, manipulacije, varanje, prećutkivanje istine kvaliteti su koji obezbeđuju egzistenciju. Ko ne vlada ovim veštinama biva prognan na margine ovog čudnog sveta u kome caruju sumnjive markize, propali i posrnuli plemići, kolekcionari lažnih slika… Svet koji je postao falsifikat. Nalazimo generaciju čija je religija komfor i udobnost. Naviknutu da živi od tuđih para dobijenih brakovima, nasledstvom, obmanom i nikada ne pomislivši da to neće večno trajati. Komad „Noćna straža“ počinje od pitanja: šta se dešava kada para nestane?

„Noćna straža“ je vodvilj, komedija, a po rediteljevim rečima, „komedija nije tek bilo koja predstava koja izaziva smeh, već komad koji počiva na preciznom mehanizmu“.
Ovom predstavom se smejemo „osujećenom lukavstvu, onom istom sa kojim se mi susrećemo, spletkama koje trpimo ili pak sprovodimo… Smehom ćemo kazniti lukavstvo ovoga sveta“.

Ovu komediju maestralno su izveli: Nenad Ćirić, Jelena Stupljanin, Jelena Petrović, Uroš Jakovljević, Nebojša Ilić, Gorica Popović, Jelena Đokić, Bojan Žirović, Milica Trifunović i Stefan Bundalo. Borska publika je na kraju predstave nagradila glumce jednim velikim aplauzom.


Scroll to Top