20. ДАНИ БРЕСТОВАЧКЕ БАЊЕ

Традиционална манифестација „Дани Брестовачке бање“ ове године одржана је, јубиларни, 20. пут у организацији Установе ,,Центар за културу оштине Бор„, Туристичке организације Бор и ресторана ,,Српска круна“. Током дводневне манифестације, 17. и 18. августа 2013.године, Борани и гости овог града уживали су у богатом програму.
Ове године први пут манифестација је имала и међународни карактер, јер су се на бини појавила и културно-уметничка друштва из Бугарске из Видина и Берковице.
Манифестацију као и до сада обележавају три симбола – први је долазак Књаза, а ове године у улози кнеза Александра Карађорђевића је познати српски глумац Лепомир Ивковић. Други симбол је традиционално паљење преображењске ватре, а трећи је пратећа манифестација ,,Златне руке„ где такмичари могу да учествују у три категорије: припремању традиционалних јела, изради сувенира и изради предмета употребом старих заната.
Првог дана 17. августа 2013 .године у преподневним часовима програм је почео наступом трубачког оркестра „Тимочани“ из Књажевца. Након трубача наступило је културно – уметнико друштво ,,Бор„ са староградским програмом и тамбурашки оркестар културно – уметниког друштва ,,Бор„.
20. манифестацију ,,Дани Брестовачке бање„ свечано је отворио Добрица Ђурић, председник скупштине општине Бор. Након отварања манифестације, одржана је инсценација представе „Долазка кнеза Александра Карађорђевића“ на платоу испред конака Кнеза Милоша Обреновића и дворца кнеза Александра Карађорђевића, након чега су глумци обишли бању. После инсценације представе „Долазка Кнеза” наступила је Светлана Стевић, најлепши женски вокал традиционалне музике у Србији са песмом о Карађорђевићима.
Затим је приказано српско и бугарско културно наслеђе кроз песму, игру и народне обичаје наступом културно-уметничког друштва из Брестовца, Видина и Берковице.
У поподневним часовима наступило је проглашење победника и додела награда у категорији „Златне руке“ (сувенир, предмет старих заната, традиционална храна) и настављено је са културно-уметничким програмом наступом Сибиновић Миодрага, беседника из Књажевца, Александра Кулића, солисте на фрули, Стефана Адамовића, солосте на дудуку и Јеле Марјановић и Ћаме Ћирић извођачица изворне музике. Летица Миловановић је на бини говорила бајалице Источне Србије и архаични говор Хомоља. У вечерњим часовима Сузана Мијић, дипломирани етноглог из Музеја рударства и металургије Бор говорила о преображењу и преображењској ватри након чега се приступило паљењу Преображењске ватре поред реке. Од 20 сати кренуо је концерт „Звезде Гранда“ Вање Мијатовић и ,,Magic“ бенда чиме се први дан у оквиру ове манифестације завршио.
Брестовачка бања је једна од седам краљевских бања у Србији и једина у којој су се среле династије Карађордевић и Обреновић.
Следећег дана, 18. августа 2013.године посетиоци ове манифестације могли су да уживају у забавно-спортским активностима „Потрага за благом“ и презентацијом и дегустацијом понуде угоститељских објеката општине Бор.
У преподневним часовима наступали су културно-уметничко друштво ,,Ново селиште” из Бора, културно-уметничко друштво из Метовнице и културно-уметничко друштво из Слатине који су представили влашку изворну културу кроз песму и игру.
У поподневним часовима било је проглашење победника и уручивање награда за најбољу песму, игру и народни обичај по програму „Cultour“ и проглашење победника у спортским дисциплинама – „Спорт за добро здравље“ и „Потрага за благом“. Затим су наступала гостујућа културно-уметничка друштва из Жагубице, Зајечара, Бољевца и Неготина и представила музику и игру из свог краја. У вечерњим часовима је наступило културно-уметничко друштво инвалида рада града Бора, плесна група „Лидо“ Бор и млада Боранка Миљана Николић. Овогодишњу манифестацију ,,Дани Брестовачке бање” затворио је Игор Гмитровић из Зајечара – учесник „Првог гласа Србије“ својим наступом.
Такође је у току целе манифестације била продајна изложба сувенира и предмета старих заната и представљена је изложба Народног музеја из Зајечара под називом ,,Приватни живот знаменитих Тимочана“ у дворцу кнеза Александра Карађорђевића, стална изложбена поставка у Оџаклији и конаку кнеза Милоша Обреновића, изложба слика са мотивима Брестовачке бање у турском амаму и ликовна колонија удружења ,,Ване Живадиновић“ Бор.
Покровитељ ове манифестације ,,Дани Брестовачке бање“ је била Општина Бор, а медијски покровитељ регионална телевизија Бор.


Scroll to Top