1. МАЈ 2013. ГОДИНЕ

Празник рада се слави 1. маја као међународни празник радничког покрета. Међународни празник рада обележава се као спомен на велике радничке демонстрације одржане у Чикагу 1886. године, када је у сукобима с полицијом погинуло више од две стотине радника, а осморо је радника осуђено на смрт.
На Првом конгресу 2. Интернационале одржаном 1889. одлучено је: „Први мај је заједнички празник свих земаља, на којима радничка класа треба да манифестује јединство својих захтева и своју класну солидарност“. Од тада се сваке године обележава трагични догађај као дан међународне радничке солидарности у виду демонстрација.
Првомајски уранак је и народни обичај и светковина која се састоји у томе да се 1. маја порани у природу или чак да се оде дан раније и уз логорску ватру проведе ноћ.
На Борском језеру, празник рада 1. мај, сваке године проводи велики број Борана. Пред око више хиљада људи на овогодишњем првомајском уранку наступали су културно-уметничка друштва из Бучја и Слатине, тамбураши ,,Златне струне„, трубачи Драгомира Филиповића Фипета, Ивана Милојевић и Кавалето бенд и Миленијум бенд. Програм је организован на бини на главној плажи.
Организатор првомајског уранка на Борском језеру била је Установа ,,Центар за културу општине Бор„


Scroll to Top