TRADICIONALNA MANIFESTACIJA „BRESTOVAČKA BANJA 2023“

U jednoj od prvih i najstarijih banja Srbije, Brestovačkoj banji, u subotu 19. avgusta održana je tradicionalna manifestacija „Brestovačka banja 2023“. Još od sredine 19.veka na ovom mestu se u danima Preobraženja održavala velika svetkovina. Poslednjih tridesetak godina nastavljena je ta lepa tradicija, sa željom da se široj javnosti predstavi ova blagotvorna vidarica, da se istaknu sve vrednosti i značaj koje je nekada imala.

I ove godine učinjen je napor da programi i nadmetanja budu brojni i raznoliki, onako kako to i priliči jednom od najznačajnijih mesta na kulturnoj i turističkoj mapi borskog kraja.Priprema tradicionalnih jela, izložbe suvenira i predmeta starih zanata, inscenacija dolaska Kralja Petra Prvog, monodrama „Lina od kamena tvrđa“, folklorni ansambli iz Bugarske, Moldavije, Turske, Meksika, nastupi etno radionice Ustanove „Centar za kulturu grada Bora“, škole tradicionalnih instrumenata – frula, duduk i gajde, Udruženja penzionera grada Bora, preobraženjska vatra i za kraj spektakularni koncert čuvene bosanske grupe Divanhana.

Manifestaciju je proglasio otvorenom gradonačelnik grada Bora Aleksandar Milikić ističući da ova tradicionalna manifestacija ima zadatak i obavezu da nas sakupi i okupi, da uživamo u kulturno umetničkom programu, ali i manifestacija koja ima za zadatak da nas vrati u istoriju i priču o Brestovačkoj banji i istakne koliko je ovaj deo Srbije bio bitan za dinastije Karađorđević i Obrenović.

Organizator ove tradicionalne manifestacije je Ustanova „Centar za kulturu grada Bora“, suorganizatori: Turistička organizacija „Bor“, Muzej rudarstva i metalurgije, „Srpska Kruna“ – Brestovačka Banja. Pokrovitelj je grad Bor.


 

 

Scroll to Top