NASTUP ETNO-RADIONICE NA 42.MANIFESTACIJI „VIŠNJIĆEVI DANI“

Etno radionica „Centra za kulturu grada Bora“ , učestvovala je  na 42. manifestaciji „Višnjićevi dani“, koja  se održala od 17. do 19. septembra u Šidu i Višnjićevu. Manifestacija „Višnjićevi dani“ obeležava se od 1980.godine u organizaciji Kulturno obrazovanog centra iz Šida. Za vreme manifestacije u Šidu i Višnjićevu , slavi se ne samo Filip Višnjić već i svi neznani narodni pevači, koji su kroz pesmu sačuvali najstarije vrednosti, jednog naroda.

Manifestacija „Višnjićevi dani“ u slavu narodnog pesnika i guslara Filipa Višnjića održala se na više lokacija u Šidskoj Opštini. Manifestacija je 17. septembra započela simboličnim podizanjem zastave na platou „Kulturno Obrazovanog centra“ u Šidu. Činom podizanje zastave, simbolično su započeti Višnjićevi dani. Manifestaciju su otvorili učenici muzičke škole koja nosi ime velikog guslara.

Drugog dana manifestacije održano je opelo u crkvi „Svetog Nikole“ u Višnjićevu, kao i polaganje venaca na grob Filipa Višnjića. Poslednjeg dana, upriličena je izložba i raznovrstan kulturno umetnički program. Zatvaranje manifestacije, obeležila je svečana „Višnjićeva akademija“,  na kojoj je učestvovala  i Etno radionica „Centra za kulturu grada Bora“,  pod dirigentskom palicom Tamare Glišić, koja je svojim nastupom obogatila kulturno umetnički program. Etno grupa „Đurđevak“, na svečanoj Višnjićevoj akademiji, izvodila je numere „Igra moje okićeno jagnje“, „Janu majku na daleko ženi“u izvođenju soliste Natalije Božić. U izvođenju Anđelija Čerkasov numera „Da sam bistra voda“, duet Natalije Božić i Nađe Kozić: „Uranile dve devojke“. Etno grupa Đurđevak izvela je numeru: „Pitala nas prija“.  Završnu pesmu „Sini jarko“, na svečanoj „Višnjićevoj akademiji“, izvela je etno-grupa „Đurđevak“, zajedno sa etno grupom „Lazarice“ iz Kruševca.


Scroll to Top