Međunarodni dan Roma – Veče romske muzike i književnosti

Ustanova „Centar za kulturu grada Bora“, sada već tradicionalno, zajedno sa romskim udruženjima,  (REAB-om, Udruženjem Roma za osobe sa invaliditetom, kao i udruženjem Romska inicijativa mladih „Gypsy soul“), obeležiće Međunarodni dan Roma 08. aprila 2022. godine u sali Muzičke škole sa početkom u 20 časova.

Međunarodni dan Roma obeležava se 08. aprila, širom sveta , u cilju upoznavanja njihove kulture, jezika, običaja, tradicije kao i podizanje svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

Ovaj dan predstavlja sećanje na Prvi međunarodni kongres Roma održan 1971. godine u Londonu na kome su predstavnici Roma razgovarali o socijalnim pitanjima Roma, romskom jeziku, kulturi, obrazovanju kao i o ratnim zločinima počinjenim nad pripadnicima Romske populacije u Drugom svetskom ratu.

Iako su najveća manjinska zajednica u Evropi, Romi i dalje predstavljaju jednu od najugroženijih grupa koji se suočavaju sa teškim uslovima za život. Pored ostvarenih brojnih pomaka u cilju  uključivanja Roma u društvene tokove, pripadnici romske nacionalnosti se i dalje susreću sa brojnim diskriminacijama.

Prirodno se nameće pitanje: Mogu li Romi biti uspešni u Srbiji?  Pored izvođenja najlepših romskih pesama i čitanja romske poezije, veče će biti posvećeno i razvojnim putevima predstavnika Romskih udruženja sa ciljem podizanja svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju i na koji način unaprediti njihov položaj u društvu.

Scroll to Top