Međunarodni dan maternjeg jezika

Čitavo čovečanstvo obeležava jedan od najznačajnijih datuma – Međunarodni dan maternjeg jezika. U trenutku dok težak nemir vlada celom planetom, izazvan pandemijom, nameću se pitanja da li je i u kolikoj meri naš duh iscrpljen i da li smo svesni da već suviše dugo svetom vlada mnogo opasniji virus, koji već sada ostavlja ozbiljne posledice. Virus koji svakodnevno nemilosrdno skrnavi i briše maternje jezike u svakom kutku ove naše lepe planete.  Jezik, a i kultura sastavni  su delovi nacionalnog identiteta, tačka prepoznavanja, različitisti, tolerancije i razumevanja. Riznica duhovnog bogatstva jednog naroda. Neko je jednom rekao da ako neki jezik umre, umro je onda doista i narod. Zato je briga o maternjem jeziku, o razvijanju pismenosti i jezičke kulture, očuvanju tradicije,  potreba svake odgovorne i ozbiljne nacije i svakog ozbiljnog društva. Možete li da zamislite koliko bi čuvene francuske šansone izgubile na svojoj lepoti da ih slušate na drugom jeziku, ili italijanske kancone, ili ruske balade… Upravo to jezičko bogatstvo čini ovaj svet lepšim. To nikako ne smemo da zaboravimo!

I zato, borite se! Ne dozvolite da Vam kultura govora postane teret. Neumorno i neprekidno prkosite jezičkoj zbrci koja je u svakodnevnom govoru zavladala. Ignorišite poštapalice, strancizme, vulgarne izraze, i sačuvajte sebe i svoje korene. Otkrijte iznova svoj jezik, prigrlite ga kao voljeno čedo i uživajte u njegovoj lepoti!

Naša Ustanova godinama unazad obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika. Zbog trenutne epidemiološke situacije nismo u mogućnosti da program realizujemo ove godine, te Vas na ovaj važan datum podsećamo prošlogodišnjim snimkom.

Scroll to Top