Koncert igračke grupe ,,Una saga Serbica“

 Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor”organizovala je spektakl – koncert igračke grupe ,,Una saga Serbica” 25. oktobra 2017. godine u 19 sati u  sali  Muzičke škole.

Lepota Balkana, njegova istorija, nasleđe, kultura, a nadasve njegove igre neiscrpan su izvor inspiracije mnogih umetnika. Povezujući korake, reči, note, boje i ljude, došli su na ideju da stvore jedan nov ugao gledanja na kulturu ljudi sa ovih prostora i time prikažu, na jedinstven način, svu lepotu vremena koje je za nama.
Scenski spektakl trupe ‘Una Saga Serbica’, kroz igru, muziku, kostime, scenografiju, predstavlja jedan vremenski vakuum iz koga se rađa nova tradicija.

Poštuju ograničeni karakter izvornog folklora i nadograđuju ga novom formacijom. Formaciju čine mladi profesionalni igrači koji odražavaju i neguju ritmičku umetnost. Oživeli su priču na sceni koristeći tehnologiju 3D mapiranja kojom, na vrlo jedinstven način, povezuju igru i vizuelni doživljaj. Dobro poznati etno ritmovi dobijaju osvežavajući niz novih nota koji će iznenaditi vrsne poznavaoce muzike sa ovih prostora i oduševiti one koji je prvi put slušaju. Ujedinjeni stilovi, vizuelni efekti, jedinstveni koraci moderne koreografije stapaju se u fuziju savremene lepote Balkana stvarajući novi vid umetničke komunikacije. Sa željom da inspirišu buduće generacije da nastave da neguju folklornu kulturu, ovim spektaklom teže  da ožive i približe naše igračko nasleđe savremenoj publici.

Borska publika je mogla da uživa u spletu tradicionalne igre i modernog baleta prošarano svetlosnim i muzičkim efektima. U toku i na kraju koncerta igrače je nagradila velikim aplauzom.


 

Scroll to Top