Dan maternjeg jezika – Tradicija čuvar jezika

Obeležavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se slavi 21. februara, UNESCO je proglasio 1999. godine, a generalna skupština Ujedinjenih nacija priznala je rezolucijom ovaj praznik i odredila 2008. godinu za međunarodnu godinu jezika. Međunarodni dan maternjeg jezika redovno proslavljaju zemlje članice UNESCO-a kako bi promovirale jezičku i kulturnu raznolikost, te višejezičnost.

Međunarodni dan maternjeg jezika u Boru svečano je obeležen promocijom knjige ,,Tradicionalna kultura Vlaha Crnorečja“ Filipa Paunjelovića 21. februara 2019. godine u kamernoj sali Muzičke škole u 18 sati u organizaciji Ustanove ,,Centar za kulturu grada Bora“.

Na početku programa, koji je  nosio naziv ,,Tradicija čuvar jezika“, obratio se gradonačelnik grada Bora Aleksandar Milikić. U nastavku programa o knjizi govorili su  autor knjige Filip Paunjelović i  Dejan Krstić, doktor etnologije, inače recezent knjige.  Program je upotpunio Stefan Radovanović divnim melodijama na duduku, a za kraj programa o radu Ustanove na očuvanju jezika i vlaške kulture govorio je direktor Ustanove Daniel Čorboloković.  Program je vodila Simonida Gavrić.


 

 

Scroll to Top