Dani Brestovačke banje 2019

Tradicionalna manifestacija „Dani Brestovačke banje 2019“, održala se ove godine 17. avgusta i okupila je brojne goste u prelepom ambijentu jednog od najstarijih banjskih lečilišta u Srbiji.

Posetioci su imali bogat celodnevni program. Manifestaciju ,,Dani Brestovačke banje 2019“ otvorio je ove godine pomoćnik gradonačelnika Nikola Marić koji je podsetio  na značaj i lekovitost banjskih izvora i na zaostvaštinu obe dinstije. Nakon otvaranja Manifestacije direktor Ustanove ,,Centar za kulturu grada Bora“, Daniel Čorboloković je uručio specijalne plakete za oživljavanje i razvoj ,,Dana Brestovačke banje” Andri Dragašanoviću, Dragiju Čorbolokoviću, Zvonku Stevkiću, Vidoju Nestoroviću i kulturno-umetničkom društvu  ,,Đido” iz Brestovca,.

Tradicionalni prikaz „Dolazak kneza Aleksandra Karađorđevića“ svake godine iznova oduševljava publiku. Ovoga puta željno i nestrpljivo dočekan je knez Aleksandar Karađorđević i kneginja Persida, koje je kroz banju prošetao doktor Lindenmajer. U tim ulogama ubedljivi su bili Lepomir Ivković, Simonida Gavrić i Željko Vitomirović.

Pored ovoga posetioci manifestacije mogli su videti nastupe kulturno-umetničkog društva ,,BOR“ i seoskih kulturno-umetničkih društava iz Brestovca, Luke i Zlota koja neguju tradiciju pesme i igre, nastupe vokalnih solista i instrumentalista, Stefana Radovanovića, Jele Marijanović, Ljubisava Adamovića, Rose Milojković Olar. Nakon kulturno-umetničkih društava i  vokalnih solista i instrumentalista usledio je  pastir sa Stare planine ,,David Štrbac“ u izvođenju Zvonka Pavkovića i uz pratnju gajdaša Jordana Vasiljevića, kao i nastup etno radionice Centra za kulturu grada Bora koji je oduševio publiku.

Od 17 sati  počeo  je pravi spektakl gde su  posetioci videli nastupe umetničkog centra ,,Talija“ iz Beograda – Srbija,   Academy of arts & Kythara institute iz Kaira – Egipat, FA ,,Karanovac“ iz Kraljeva – Srbija  sa živopisnim nošnjama i egzotičnim plesom i celovečernji koncert grupe ,,Sanja Ilić i Balkanika“ u prelepom ambijentu Brestovačke banje.

Pored ovoga posetioci su videli i takmičarsku programsku celinu „Zlatne ruke“, izložbe suvenira, rukotvorina i predmeta starih zanata, muzejske stalne postavke u Konaku kneza Miloša, uz obilazak turskog hamama iz 18. veka, odžaklije i dvorca Karađorđevića preko puta Miloševog konaka.

Organizatori Manifestacije: Centar za kulturu grada Bora, Turistička organizacija “Bor”, Muzej rudarstva i metalurgije Bor i “Srpska Kruna”- Brestovačka banja

Pokrovitelji manifestacije ,,Dani Brestovačke banje“: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije Republike Srbije i grad Bor.


 

 

Scroll to Top