Dani Brestovačke banje 2018

Ustanova ,,Centar za kulturu grada Bora“ organizovala je u okviru leta i tradicionalnu manifestaciju ,,Dani Brestovačke banje” 18. avgusta 2018. godine u prelepom ambijentu Brestovačke banje, zajedno sa Turističkom organizacijom „Bor“, Muzejem rudarstva i metalurgije i ugostiteljskim objektom „Srpska Kruna“ – Brestovačka banja. Bogat jednodnevni program ove manifestacije počeo je u banjskom parku u jutarnjim časovima pod nazivom ,,Zlatne ruke“ – Otvaranjem prodajne izložbe suvenira i predmeta starih zanata, pripremanjem tradicionalnih jela kao i prezentacijom pripremljenih jela i ocenjivanjem od strane stručnog žirija. Svečano otvaranje manifestacije ,,Dani Brestovačke banje”   bilo je u 12 sati  na pozornici gde je održan celodnevni kulturno-umetnički program. Progam je počeo nastupom kulturno-umetničkog društva ,,Đido“ iz Brestovca sa vlaškim igrama i inscenacijom ,,Dolazak knjaza Miloša Obrenovića u Brestovačku banju“. Nakon odlaska knjaza Miloša Obrenovića, na pozornici je nastupilo kulturno-umetničko društvo ,,Bor“ sa gradskim igrama, a nakon njihovog nastupa program je nastavljen  inscenacijom „Dolazak kneza Aleksandra Karađorđevića u Brestovačku banju“. Nakon inscenacije, program  na pozornici nastavljen je  nastupom orkestra kulturno-umetničkog društva ,,Bor“, etno radionice Centra za kulturu kao i  kulturno-umetničkog društva iz Zlota i Krivelja, nastupom vokalnih solista i instrumentalista. Za kraj ove manifestacije tradicionalno se pristupilo paljenju ,,Preobraženjske vatre“ uz zvuke duduka i frula Stefana Radovanovića, Petra Čulinovića i Ljubisava Adamovića. Ova tradicionalna manifestacija koja je čuvar tradicije završila se koncertom poznate vokalne solistkinje tradicionalnog etno melosa Bilje Krstić i orkestra „Bistrik“, gde su se čule neke od najlepših izvornih pesama Srbije u izvođenju ove umetnice…

Pored kulturno –umetničkog programa u okviru ove Manifestacije bile su i: Stalna izložbena postavka „Brestovačka Banja u doba kneza Miloša“ u konaku kneza Miloša,  izložbena postavka „Kuhinja kneza Miloša“ u odžakliji konaka kneza Miloša i „Kneževo kupatilo“ u turskom hamamu, izložba „Dinastija Karađorđević i Brestovačka Banja“ i izložba slika Radomira Kozića „Borski motivi“ u dvorcu kneza Aleksandra Karađorđevića.

Organizatori manifestacije ,,Dani Brestovačke banje“ su:  Ustanova ,,Centar za kulturu grada Bora“,  Turistička organizacija „Bor“, Muzej rudarstva i metalurgije i „Srpska Kruna“ – Brestovačka banja.

Pokrovitelji manifestacije ,,Dani Brestovačke banje“: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije Republike Srbije i Grad Bor.


Scroll to Top