Veliki uspeh frulaša iz Bora na republičkom takmičenju u Prislonici

Na nedavno održanom 34. republičkom Saboru frulaša u Prislonici Stefan Radovanović iz Bora je sa svojim učenicama iz škole tradicionalnih instrumenata, čiji je osnivač naša Ustanova, postigao zapažene rezultate. Prenosimo vam divan tekst, koji je napisala na NG Portalu novinarka Suzana Mihajlović Jovanović, iskreno zadivljena rezultatima našeg Stefana Radovanovića.

ČUVAJU VLAŠKI MELOS OD ZABORAVA: FRULAŠI BEZ PREMCA

Stefan Radovanović iz Metovnice kod Bora na autentičan način izvodi izvornu muziku na fruli, duduku, gajdama. Godinama na samom vrhu na domaćim i međunarodnim festivalima tradicionalne muzike, Stefan Radovanović, svakako i jedan od najmlađih instrumentalista Istočne Srbije, izvornu narodnu muziku marljivo čuva od zaborava. Do sada je snimio 20 trajnih snimaka za arhiv radio Beograda, osvajao brojne nagrade, među kojima i priznanje „Od zlata jabuka“, na najprestižnijem saboru frulaša u Srbiji „Oj Moravo“ u Prislonici kod Čačka, a u Rumuniji i nagradu za očuvanje muzičke tradicije i kulture Vlaha u istočnoj Srbiji. Na saboru frule u Prislonici dva puta je osvajao titulu najboljeg glasovima stručnog žirija i jednom glasovima publike. Dobitnik je nagrade drugog programa Radio Beograda za najizvornije sviranje i finalista je serijala „Šljivik“.

Na ovogodišnjem saboru u Prislonici izveo je kompoziciju „Padure soro, padure“ i kolo „Batrna“, i osvojio drugu nagradu u kategoriji izvornog sviranja po oceni stručnog  žirija. Stefanove učenice iz škole tradicionalnih instrumenata Ustanove „Centar za kulturu grada Bora“ takođe su na ovom najprestižnijem takmičenju za frulu ostvarile zapažene rezultate.

Natalija Pavlović, kompozicijom „Florišika antunjekata“ i kolom Prorupta lu Rama“ u kategoriji frulaša do 12 godina osvojila je treće mesto. Ova devojčica, koja uz frulu svira duduk i gajde, nastupila je sa svojim sestrama bliznakinjama Katarinom i Kristinom i u kategoriji mladih sastava. Nastup sestara Pavlović žiri je ocenio visokom drugom nagradom. Marija Radovanović iz Luke je dobila nagradu za najbolje odsvirano kolo.

Tako Stefan Radovanović, vrsni interpretator vlaškog i srpskog melosa, prenosi mladim generacijama svoje muzičko umeće, neprestano preispitujući  i svoje i granice svojih đaka. Od njih, veli, očekuje da instrument koji izaberu  vole, da vole muziku svojih predaka, i da u sviranju uživaju. I to je, kaže, pravi recept da se tradicija sačuva i da se ispišu nove stranice kulturne baštine istočne Srbije.

Scroll to Top