CELOVEČERNJI KONCERT ETNO GRUPE „KALEM“

U ponedeljak 2. oktobra 2023. na sceni Muzičke škole u Boru predstaviće se etno sastav „Kalem“. Članovi ove izuzetne grupe  izvode tradicionalnu muziku balkanskih prostora, odevenu u novo ruho. Njena lepota je u jednostavnosti i ideji koju nosi – približiti savremenog čoveka kulturnom nasleđu koje ovo podneblje čuva. „Kalem“ čine profesionalni, akademski muzičari Stefan Ilić (vokal/violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara).

Nakon četiri godine aktivnog nastupanja širom Srbije, prošle godine su objavili dugo očekivani debitantski album u izdanju „Multimedia Music“ pod nazivom „Meseče“. Sadrži devet numera među kojima su se našle dve instrumentalne, zatim obrade tradicionalnih pesama, kao i autorska muzika. Na prvom mestu je prirodan i autentičan pristup muzici – zvuk je intiman, sniman tako da u potpunosti odražava živi zvuk sa ciljem da slušalac dobije utisak kako to zvuči na koncertu. Dizajner zvuka je Bojan Krtinić, a aranžmane su radili Dušan i Stefan, pa se stil Kalema može najbolje opisati kao fuzija njihovih individualnih pristupa muzici. Dušan donosi prizvuk mediterana i klasične muzike, dok je Stefan svojim izvornim, narodnim stilom pevanja i sviranja bliži našoj baštini.

Stefan Ilić je pevač, violinista i kompozitor koji je svoje osnovno i srednje muzičko obrazovanje završio u Školi za muzičke talente u Ćupriji gde je već kao veoma mlad pokazivao naklonost ka kreativnom radu. Nakon završene Muzičke akademije započinje karijeru kao izvođač kroz nekoliko različitih sastava klasične i tradicionalne muzike, sa kojima beleži više stotina nastupa po najvećim dvoranama u zemlji i inostranstvu. Godine 2017. započinje lični projekat revitalizacije tradicionalne muzike sa balkanskog poluostrva i zajedno sa Dušanom Popovićem Lipovcem osniva sastav Kalem.

Dušan Popović Lipovac je gitarista, kompozitor i autor udžbenika za učenje gitare. Srednju muzičku školu završio je u Beogradu, a Muzičku akademiju u Novom Sadu. Godine 2014. biva izabran kao jedan od 50 stipendista za festival Pravoslavne horske muzike u Sankt Peterburgu. Iste godine upisuje master studije muzičkog istraživanja u Mursiji (Španija), gde započinje rad na temi “Interakcija i fuzija balkanske muzike sa flamenkom” koji je poslužio kao osnova za njegovu kompozitorsku delatnost.

Koncert počinje u 19 časova, cena ulaznice je 500 dinara. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Ustanove „Centar za kulturu grada Bora“ radnim danom 8-14 časova i na dan koncerta od 17 sati.

 

Scroll to Top