Florentinski šešir – pozorište ,,Boško Buha“ iz Beograda

Ustanova ,,Centar za kulturu grada Bora” organizovala je još jednu pozorišnu predstavu pozorišta ,,Boško Buha” iz Beograda ,,Florentinski šešir”  8. maja 2019. godine u sali Muzičke škole u 20 sati.

Predstava „Florentinski šešir“ Ežen Labiš, pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda u režiji i adaptaciji Darijana Mihajlovića , po mišljenju i stručnog žirija i publike, pobednik je 47. Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenje Srbije „Dani komedije“.

O predstavi: Vodvilj je nastao kao kovanica reči voix de ville ili na srpski jezik prevedeno, glas grada. Za taj tipično gradski žanr vezujemo tipične francuske stvari kao što su šampanjac, ljubavni trougao, ljubavnika u ormanu, salone sa više vrata, kuplete…. Francuska krajem devetnaestog veka, kada nastaje ovaj Labišev komad, liči na današnju Srbiju kada su u pitanju podele u društvu. Jak je otpor sela prema gradu i prepoznaje se nešto što mi danas zovemo prvom i drugom Srbijom. U Francuskoj postoji dakle zaoštrena podela između građana, seljaka sa dodatkom trećeg staleža, aristokrata, obeznađenih padom drugog Francuskog carstva i ponovnim obnavljanjem Republike posle pada Napoleona III. Sva je ta tri sveta Labiš povezao jednim jedinim šeširom koji postaje paradigma ludosti društva u dekadenciji. Ovaj komad se u originalu zove ,,Italijanski slamnati šešir” i igra se već više od veka. Rene Kler je snimio svoj čuveni istoimeni film po ovom komadu, insceniran je trenutno u Kini, Hrvatskoj, Izraelu, Americi, Italiji a naposletku, naravno i u Francuskoj. Svako je dodao ponešto od svoga mentaliteta, a ova beogradska potera za šeširom opravdaće razlog zbog koga se ovaj komad toliko dugo nalazi na pozornicama širom sveta.

Ovu predstavu maestralno su izveli glumci: Dejan Lutkić, Goran Jevtić, Zoran Cvijanović, Vladan Dujović,  Dragoljub Denda, Uroš Jovčić, Aleksandar Radojičić, Nenad Nenadović,  Miloš Vlalukin, Teodora Ristovski, Lena Bogdanović, Katarina Gojković, Jelena Trkulja, Ivana Lokner, Saša Nićiforović, Arsenije Tubić…. Borska publika je na kraju predstave nagradila glumce jednim veikim aplauzom.


Scroll to Top