Трансилванија

У организацији Установе ,,Центар за културу општине Бор” одиграна је   позоришна представа  ,,Трансилванија“ Београдског драмског позоришта 22. октобра  2014. године у сали  Музичке школе  у  20 сати.

Трансилванија дебитантски је комад Драгана Николића, који упечатљиво и живописно прати линију домаће црне комедије обележену драмама Александра Поповића, Душана Ковачевића и Ђорђа Милосављевића. Реч је о ироничном споју примитивних предрасуда, цртица из ,,црне хронике“ и локалних, етно митова из влашког, подунавског краја. Породична завада, шверц нафте, убиства и ,,црна свадба“ мешају се са жељом за осветом оностраних бића – духова и вампира због недоличног понашања живих. Менталитетски и апсурди поднебља, продубљени суровошћу пограничног живота и специфичним фолклором и сујеверјем, отварају другачију визуру једног посебног света, чија схватања морала и части, постају парадигма општег стања друштва у коме живимо. Драган Николић са горким подсмехом слика извитоперено друштво у коме је све туђе проклето, а све наше уклето, у коме се и прошле и будуће генерације хране крвљу живих.

Ову причу, пред више од 300 Борана зналачки су испричали глумци: Вук Костић, Наташа Нинковић, Војин Ћетковић, Марко Живић, Весна Чипчић, Милица Зарић и Мики Дамјановић и борска публика је оову изванредну глумачку екипу наградила великим аплаузом.


Scroll to Top