Tradicionalna manifestacija „Susreti sela 2014“

Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor’’ pod pokroviteljstvom opštine Bor 53. put za redom ove godine organizovala je ,,Susrete sela opštine Bor“, tradicionalnu manifestaciju izvornog narodnog stvaralaštva.
Tradicionalna manifestacija „Susreti sela 2014“ započela je 04. appila 2014. godine u selu Bučje, susretom između kulturno – umetničkog društva „Stol“ iz Bučja i kulturno – umetničkog društva „Polet“ iz Metovnice.
Učešće na manifestaciji uzima devet seoskih kulturno – umetničkih društava i to:

–       kulturno-umetničko društvo  „Polet“ iz Metovnice

–        kulturno-umetničko društvo „Branislav Nušić“ iz Šarbanovca

–        kulturno-umetničko društvo „Đido“ iz Brestovca

–        kulturno-umetničko društvo „Stol“ iz Bučja

–        kulturno-umetničko društvo „Krivelj“iz Krivelja

–        kulturno-umetničko društvo „Branko Olar“ iz Slatine

–        kulturno-prosvetno društvo „Petar Jenić“ iz Oštrelja

–        kulturno-umetničko društvo „Petar Radovanović“ iz Zlota

–        kulturno-umetničko društvo „Milan Vasić Perica“ iz Donja Bele Reke.

Manifestacija „Susreti sela 2014“   se odvijaju po principu 2 puta domaćin i 2 puta gost, ukupno je realizovano 18 susreta i završna manifestacija koja će biti  održana 21. 6. 2014. god. u selu Slatina. Kroz ove programe prikazano je devet različitih običaja na temu „Magijska praksa u životnom ciklusu stanovništva okoline Bora“ kao i devet izložbi sa temom „Ornamentalni motivi na drvenom pokućstvu stanovništva okoline Bora“. Održan je i kviz znanja na temu „Selo i grad priroda, istorija i kultura borskog kraja“.

Kroz ove programe učešće je uzelo oko 900 učesnika, ot toga 380 učesnika dečijeg uzrasta. Programe je pratilo oko 6000 gledalaca.

Pobednik manifestacije je KUD „Đido“ iz Brestovca – 897 poena, drugo mesto dele KUD „Stol“ iz Bučja  i KPD „Petar Jenić“ iz Oštrelja sa po 894 poena a treće mesto je pripalo KUD „Banjica“ iz Krivelja sa 893 poena.

U realizaciji programskog dela manifestacije ,,Susreta sela opštine Bor“  učešće je  pored Ustanove „Centar za kulturu opštine Bor“ kao organizatora uzeo i programski savet manifestacije  ,,Susreta sela opštine Bor“  koji radi pri Ustanovi.

Pokrovitelj manifestacije je Opština Bor.  Medijski pokrovitelj televizija Bor.


 

Scroll to Top