SUSRETI SELA 2013

Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor’’ pod pokroviteljstvom opštine Bor 52. put za redom ove godine organizovala je ,,Susrete sela„, tradicionalnu manifestaciju izvornog narodnog stvaralaštva.
Tradicionalna, manifestacija „Susreti sela 2013“ započela je 05. apila 2013. godine u selu Brestovac, susretom između kulturno – umetničkog društva „Đido“ iz Brestovca i kulturno – umetničkog društva „Luka“ iz Luke.
Učešće na manifestaciji je uzelo devet seoskih kulturno – umetničkih društava i to:
– Kulturno – umetničko društvo „Polet“ iz Metovnice
– Kulturno – umetničko društvo „Branislav Nušić“ iz Šarbanovca
– Kulturno – umetničko društvo „Đido“ iz Brestovca
– Kulturno – umetničko društvo „Stol“ iz Bučja
– Kulturno – umetničko društvo „Krivelj“ iz Krivelja
– Kulturno – umetničko društvo „Branko Olar“ iz Slatine
– Kulturno – umetničko društvo „Luka“ iz Luke
– Kulturno – umetničko društvo „Petar Radovanović“ iz Zlota
– Kulturno – umetničko društvo „Milan Vasić Perica“ iz Donja Bele Reke
Susreti sela su se odvijali po principu 2 puta domaćin i 2 puta gost, ukupno je realizovano 18 susreta i završna manifestacija koja je održana 1. juna 2013. godine u selu Luka. Kroz ove programe prikazano je devet različitih običaja na temu „Slava – Praznik“ kao i deset izložbi sa temom „Darivanje i odevanje u svadbenim ritualima“. Održan je i kviz znanja na temu „Kulturno – umetnički amaterizam u selima borske opštine“.
Kroz ove programe učešće je uzelo oko 800 učesnika, ot toga 350 učesnika dečijeg uzrasta. Programe je pratilo oko 7000 gledalaca.
Pobednik manifestacije je kulturno – umetničko društvo „Stol“ iz Bučja, drugo mesto je pripalo kulturno – umetničkom društvu „Banjica“ iz , a treće mesto kulturno – umetničkom društvu „Đido“ iz Brestovca.
U realizaciji programskog dela susreta sela učešće je pored Ustanove „Centar za kulturu opštine Bor“ kao organizatora uzeo i programski savet susreta sela koji radi pri ustanovi.
Pokrovitelj manifestacije je Opština Bor. Medijski pokrovitelj televizija Bor.
Rezultati manifestacije ogledaju se pre svega: u njenoj masovnosti, u velikom broju aktivnih i pasivnih učesnika, u afirmaciji lokalnog narodnog stvaralaštva u drugim sredinama, u veoma zapaženim učešćima na festivalima i takmičenjima regionalnog, republičkog i saveznog značaja; nije izostala ni zapažena međunarodna saradnja i prezentacija lokalne baštine u inostranstvu.


Scroll to Top