СУСРЕТИ СЕЛА 2013

Установа ,,Центар за културу општине Бор’’ под покровитељством општине Бор 52. пут за редом ове године организовала је ,,Сусрете села„, традиционалну манифестацију изворног народног стваралаштва.
Традиционална, манифестација „Сусрети села 2013“ започела је 05. апила 2013. године у селу Брестовац, сусретом између културно – уметничког друштва „Ђидо“ из Брестовца и културно – уметничког друштва „Лука“ из Луке.
Учешће на манифестацији је узело девет сеоских културно – уметничких друштава и то:
– Културно – уметничко друштво „Полет“ из Метовнице
– Културно – уметничко друштво „Бранислав Нушић“ из Шарбановца
– Културно – уметничко друштво „Ђидо“ из Брестовца
– Културно – уметничко друштво „Стол“ из Бучја
– Културно – уметничко друштво „Кривељ“ из Кривеља
– Културно – уметничко друштво „Бранко Олар“ из Слатине
– Културно – уметничко друштво „Лука“ из Луке
– Културно – уметничко друштво „Петар Радовановић“ из Злота
– Културно – уметничко друштво „Милан Васић Перица“ из Доња Беле Реке
Сусрети села су се одвијали по принципу 2 пута домаћин и 2 пута гост, укупно је реализовано 18 сусрета и завршна манифестација која је одржана 1. јуна 2013. године у селу Лука. Кроз ове програме приказано је девет различитих обичаја на тему „Слава – Празник“ као и десет изложби са темом „Даривање и одевање у свадбеним ритуалима“. Одржан је и квиз знања на тему „Културно – уметнички аматеризам у селима борске општине“.
Кроз ове програме учешће је узело око 800 учесника, от тога 350 учесника дечијег узраста. Програме је пратило око 7000 гледалаца.
Победник манифестације је културно – уметничко друштво „Стол“ из Бучја, друго место је припало културно – уметничком друштву „Бањица“ из , а треће место културно – уметничком друштву „Ђидо“ из Брестовца.
У реализацији програмског дела сусрета села учешће је поред Установе „Центар за културу општине Бор“ као организаторa узео и програмски савет сусрета села који ради при установи.
Покровитељ манифестације је Општина Бор. Медијски покровитељ телевизија Бор.
Резултати манифестације огледају се пре свега: у њеној масовности, у великом броју активних и пасивних учесника, у афирмацији локалног народног стваралаштва у другим срединама, у веома запаженим учешћима на фестивалима и такмичењима регионалног, републичког и савезног значаја; није изостала ни запажена међународна сарадња и презентација локалне баштине у иностранству.


Scroll to Top