Светски дан Рома 2014. године

Установа ,,Центар за културу општине Бор“ – сектор за културу Рома обележило је Светски дан Рома до 5. до 10. априла 2014. године.

Прослава Светског дана Рома је почела 05. априла ,,Музиком језика пролећне љубави“ мултимедијалним перфомансом стихове је говорила Марина Синановић, на три језика: енглеском, српском и ромском у Народној библиотеци. Присутно је било, нешто више од 20 младих Рома.
06. априла је била прва радна акција чланова културно-уметничког друштва ,,РОМ“ који су уређивали и , чистили око Центара за интеграцију Рома. Након овога у 15 сати одигране су фер плеј утакмице цицибана, мршавих и дебелих и баскет девојчица на стадиону за мале спортове.
07. априла од 9 до 15 сати била је друга радна акција уређивања и чишћења ромског насеља „Брезоник“. Акцију извели ромски становници насеља.
08. априла је одржан округли сто са темом ,,Инклузија“у скупштини општине Бор у 12 сати.Присуствовали су: чланови Општинске Управе, Општинског већа, Ромски Невладин сектор, преставници установа, педагошки асистенти, представник Министарства унутрашњих послова и Организација младих за Бор. На округлом столу је дискутовано о потребама ромске заједнице – начину њихових решавања, о Декади Рома, проблемима на које се наилази и како се они превазилазе.
Након округлог стола у 18 сати била је отворена изложба ,,Ромска душа“о обичајима и обредима Рома у Музичкој школи.  После изложбе у сали Музичке школе грађани Бора су могли да уживају на концерту музике и фолклора Рома од 18:30 сати. Након концерта дружењем и поделом захвалница у ресторану „Топ“ од 21 сати увеличан је сам Светски дан Рома.
09. априла у центру за интеграцију Рома  у 15 сати одржана је дебата. Нормативни оквир заштите људских права, дискриминација, конфликти и њихова решавања – од законских форми, социјалног деловања до Медиације. Дебантанти – Извештачи: Милојка Миловојевић, медијатор, координатор Пројекта, Бор, Божидар Јовановић, адвокат у пензији, Трајковић, Дипл. Правник, Гордана Матовић, медијатор, Милан Станковић, медијатор.
Обележавање Светског дана Рома је  завршена гостовањем на телевизиској емисији – Гледишта ТВ Бор.

Poкровитељ овог програма је  Општина Бор


Scroll to Top