SVETSKI DAN MUZIKE OBELEŽEN KONCERTOM KUD-A „BOR“

Najdužeg dana u godini, već četiri decenije u svetu se obeležava Svetski dan muzike. U obeležavanju Svetskog dana Muzike uključio se i grad Bor.  Tim povodom Ustanova “Centar za kulturu grada Bora” i Kulturno umetničko društvo “Bor” organizovali su letnji koncert na platou Doma kulture. Koncert je otpočeo svečanim defileom glavnim šetalištem u gradu, gde su srca prolaznika razgalili članovi ovog društva obučeni u narodnim nošnjama. Publika je imala prilike da uživa u izvedbama čuvenih koreografija Branka Markovića i Zorana Katića koje su na sceni izneli članovi prvog izvođačkog ansambla, dok su se najmlađi učesnici nastupili koreografijama „Igre iz Gruže“, „Igre Zapadne Srbije“ i „Vlaške igre“ čiji je koreograf umetnički rukovodilac KUD – a „BOR“ Dragan Petrović. Pored igračkih ansambala, nastupali su i solo instrumentalisti: solista na harmonici Nemanja Šalaka i u potpuriju narodnih kola koje je izveo orkestar – solista na klarinetu Dragan Jovanović . Programu su posebnu notu dali polaznici škole tradicionalnih duvačkih instrumenata Ustanove „Centar za kulturu grada Bora“ pod rukovodstvom Stefana Radovanovića. Celovečernji koncert pratio je Narodni orkestar KUD-a „Bor“ kojim rukovodi Aleksandar Gubijan.

Publika, koja se u velikom broju okupila, mogla je da uživa u šarenolikoj predstavi igre, pesme i nošnje različitih podneblja, ovacijama je ispratila svaku tačku i izvođače, kojima je aplauz najveća nagrada za trud i predanost, kao i potvrda da smo istrajni i uspešni u cilju promovisanja i očuvanja tradicije i kulture i time potvrdili da naš grad ima prave čuvare tradicije i kulturne baštine.

Za najmlađe učesnike ovaj koncert predstavljao je ujedno i uvertiru za predstojeći nastup na Međunarodnom festivalu folklora u Varni, na kojem će ovi mališani u najlepšem svetlu predstaviti naš grad i zemlju.


 

 

 

 

Scroll to Top