SVETA PETKA – KRST U PUSTINJI

Biografski film “Sveta Petka –  Krst u pustinji” na repertoaru bioskopa “Zvezda” od 15. do 20. septembra 2022. godine u 20:00.

Trajanje: 123 minuta.

Država/Godina: Srbija, 2022.

Žanr: Biografska drama.

Uloge: Milena Predić, Milica Stefanović, Filip Hajduković, Jadranka Selec, Daniel Sič, Branislav Tomašević, Andrej Šepetkovski, Mladen Sovilj

Režija: Hadži-Aleksandar Đurović

SINOPSIS

Pobožna devojka Paraskeva, napušta svoj život među ljudima u gradu Konstantinopolju i odlazi u Jordansku pustinju gde provodi narednih 40 godina svog života boreći se sa iskušenjima, gresima i unutarnjim demonima. Pratimo njen put od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije Svetiteljke Pravoslavlja.

Bočna priča nam govori o dve žene (arapkinji Zejnebi iz beduinskog plemena i Paraskevi) koje potiču iz različitih kulturnih, socijalnih i verskih sredina, ali dele iste ljudske emocije, vrednosti i stvaraju neobično prijateljstvo svojim čistim srcima. Tokom boravka u pustinji, Zejneba je Paraskevin jedini prijatelj, ali i ogledalo i odraz spoljnjeg sveta koji je Paraskeva napustila.

Film je nastao po istinitoj priči i romanu „Petkana“ Ljiljane Habjanović Đurović.

Ova priča nam govori kako ljudi mogu da pobede svoje slabosti. Teme filma su univerzalna moralna pitanja čovečanstva, što ga čini aktuelnim i danas, bilo gde na svetu.

Ponedeljak i sreda su neradni dani, ostalim danima projekcije se održavaju redovno. Cena ulaznice 300,00 dinara. Svakog utorka je filmski dan u bioskopu i cena ulaznice je 250,00 dinara.  Blagajna bioskopa radi od 16 do 21 sat.

Telefoni za informacije su sledeći:

– Centar za kulturu – 030/424 – 546 od 8 do 14 sati.

– Bioskop „Zvezda“ – 030/421 – 259 od 16 do 21 sat.

Scroll to Top