RADIONICA TRADICIONALNOG PEVANJA U VRNJAČKOJ BANJI

Proteklog vikenda 11. i 12. juna 2022. godine, u okviru projekta „Sinergijom sa vrhunskim umetnicima do kvalitetne muzičke pismenosti dece i omladine Vrnjačke banje“, u zamku kulture „Belimarković“, održan je koncert klasične muzike kao i dve muzičke radionice za mlade u Vrnjačkoj banji.  Na programu koncerta našla su se dela Biničkog, Milojevića, Rasinskog, Pučinija, Vebera, Sen-Sansa…U izvođenju soprana Jasmine Trumbetaš Petrović, prvakinje opere Narodnog pozorišta u Beogradu , tenora Saše Božidarevića i drugih.

Vođa etno radionice Ustanove „Centar za kulturu grada Bora“,  Tamara Glišić, učestvovala je u navedenom projektu, kreirajući interaktivnu Muzičku radionicu za decu na temu: „Osnove i demontracija tradicionalnog etno pevanja“. Kroz ovu radionicu prisutni su se upoznali sa gradivnim elementima naše tradicionalne muzike, melostrofama, vrstama refrena, melodijskim osobinama pesama kao i višeglasju koje se javlja u istim. Uz pomoć demonstratora Anđelije Čerkasov,  predstavljeno je tradicionalno etno pevanje Timočke krajine i drugih krajeva kroz stariji i savremeni muzički sloj. Polaznici ove jednodnevne radionice imali su priliku da se upoznaju sa tehnikom pevanja tužbalica, koledarskih pesama, dodolskih, žetalačkih, svadbenih, ljubavnih pesmama i baladama.

Nakon završene radionice, u vili Minjon, publika je imala prilike da uživa u izvođenju tradicionalne muzike solistkinje Anđelije Čerkasov kojoj je ovo ujedno bio pevi solistički koncert.


Projekat je realizovao „Centar za decu i omladinu Vrnjačka banja“ u saradnji sa Javnom ustanovom „Kulturni centar Vrnjačka banja“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Scroll to Top