Првомајски уранак 2014 на Борском језеру

Празник рада се слави 1. маја као међународни празник радничког покрета. Међународни празник рада обележава се као спомен на велике радничке демонстрације одржане у Чикагу 1886. године, када је у сукобима с полицијом погинуло више од две стотине радника, а осморо је радника осуђено на смрт.
На Првом конгресу 2. Интернационале одржаном 1889. одлучено је: „Први мај је заједнички празник свих земаља, на којима радничка класа треба да манифестује јединство својих захтева и своју класну солидарност“. Од тада се сваке године обележава трагични догађај као дан међународне радничке солидарности у виду демонстрација.
Првомајски уранак је и народни обичај и светковина која се састоји у томе да се 1. маја порани у природу или чак да се оде дан раније и уз логорску ватру проведе ноћ.
На Борском језеру, празник рада 1. мај, сваке године проводи велики број посетилаца . На овогодишњем првомајском уранку  на бини на главној плажи песмом и игром представили су се културно-просветно друштво из Оштреља и културно-уметничко друштво ,,Инвалиди рада Бор“ . Културно-уметничко друштво ,,Бор“ се представило са изворним песмама, а пред крај програма посетиоци Борског језера су могли да уживају у староградским песмама тамбурашa ,,Златне струне“. Програм је почео са еx дувачким оркестром РТБ-а Бор.
Организатор првомајског уранка на Борском језеру била је Установа ,,Центар за културу општине Бор“.


 

Scroll to Top