PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA „GDE SI ADAME?“

Filmsku publiku u Boru 19. oktobra očekuje premijera filma „Gde si Adame?“ Ovaj dokumentarni film tvoraca Aleksandra Pliske i Aleksandra Zaplošenka prenosi atmosferu monaškog života na Svetoj Gori, riznici Pravoslavlja. Na filmskom platnu bioskopa „Zvezda“ prikazivaće se u 20 časova.

Publici u Boru, predstaviće se idejni tvorac i producent filma Aleksandar Pliska, koji je tokom cele jedne decenije provodio  veliki deo vremena u manastiru Dohijar, na Svetoj Gori živeći rame uz rame sa tamošnjim monasima i deleći sa njima svakodnevni život i rad. Nakon nekoliko godina snimanja nastao je dokumentarni film „GDE SI, ADAME?“

Prikazujući život jednog od svetogroskih manastira iznutra, uz očuvanje atmosfere i autentičnosti, kroz razgovor sa glavnim junakom filma, igumanom atonskog manastira Grigorijom, ali i sa drugim monasima autori okom kamere beleže svakodnevicu monaške zajednice koja na sebe preuzima teškoće, trud i trpljenje života u ime Hristovo i sledovanje monaškom idealu.

Kadrovi prirode koja okružuje Dohijar gotovo su neraskidivo vezani sa neprekidnim tokom rada i molitve, ukazujući da su biser ovog autentičnog vizantijskog pejzaža sami monasi.

Dohijar (grč. Μονη ∆οχειαρειου) je pravoslavni grčki manastir na Svetoj Gori. U X veku osnovao ga je sveti Jevtimije Atonski i u manastiru živi oko 50 monaha.

Na nedavno završenom Festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru, film je dobio nagrade u dve kategorije: Za najbolji film festivala i Za najbolju kameru. Film je prikazan i na Međunarodnom festivalu pravoslavnog filma „Pokrov“ u Kijevu, filmskom festivalu u Krakovu i dr.

Ulaznice cemogu kupiti 19. oktobra od 18 časova na blagajni bioskopa „Zvezda“ po ceni od 150, 00 dinara.

Scroll to Top