Prvomajski uranak na Borskom jezeru

Praznik rada se slavi 1. maja kao međunarodni praznik radničkog pokreta. Međunarodni praznik rada obeležava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Čikagu 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dve stotine radnika, a osmoro je radnika osuđeno na smrt.

Na Prvom kongresu 2. Internacionale održanom 1889. odlučeno je: „Prvi maj je zajednički praznik svih zemalja, na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost“. Od tada se svake godine obeležava tragični događaj kao dan međunarodne radničke solidarnosti u vidu demonstracija.

Prvomajski uranak je i narodni običaj i svetkovina koja se sastoji u tome da se 1. maja porani u prirodu ili čak da se ode dan ranije i uz logorsku vatru provede noć.

Na Borskom jezeru, praznik rada 1. maj, svake godine provodi veliki broj posetilaca . Na ovogodišnjem prvomajskom uranku  na bini na glavnoj plaži pesmom i igrom predstavili su se kulturno-umetničko društvo ,,Novo selište“ sa dečijim ansamblom i – kulturno-umetničko društvo ,,Bor“ sa dečijim ansamblom, I ansamblom i školom folklora. Nakon ovih kulturno-umetničkih drušava nastupao je  Slovenački hor, a pred kraj programa posetioci Borskog jezera su mogli da uživaju u koncertu Kavaleto benda . Program je počeo sa Trubačkim orkestarom ,,Bor“.

Organizator prvomajskog uranka na Borskom jezeru bila je Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor“.


Scroll to Top