ODRŽAN 30. “SABOR IGRE” SLATINA 2023

Jubilarni, “Sabor igre” u Slatini koji je sinoć obeležio pune tri decenije postojanja, ne predstavlja samo kulturni događaj, već i mesto gde se neguje duh narodne pesme,igre i običaja.

Ovogodišnje saborovanje omogućilo je svim učesnicima i gledaocima da uživaju u bogatstvu tradicije, dok je osnovna pokretačka ideja ove manifestacije  od samog početka osnivanja  okupljanje takmičara iz raznih sredina radi uspostavljanja trajnih veza i  razmena iskustva u domenu izvornog folklornog amaterizma.

Trideseti “Sabor igre” u Slatini, otvorio je gradonačelnik grada Bora Aleksandar Milikić istakavši važnost očuvanja narodne kulture i tradicije:

Večeras se okupljamo ovde 30. put, da bismo održali narodnu kulturu i tradiciju. Iz godine u godinu vidi se sve veći broj ljudi, ali sam posebno srećan, kada među vama vidim omladinu i decu. To znači da ste uspeli u ovome što radite. Osnovna misija pored druženja i gledanja večeras je prenošenje kulture i tradicije. Molim kao i svaki put, da vlašku kulturu i tradiciju prenosite deci, jer narod koji ima kulturu i tradiciju ima i korene, ima i budućnost. Ja vam zato kažem uspevate u tome.”

 Tokom minulih godina kroz Sabor prodefilovalo je više od stotinu grupa iz zemlje, ali i inostranstva, te je ova manifestacija stekla status međunarodne.

Saboraši, pune tri decenije na najbolji mogući način prezentuju neponovljivu i bogatu baštinu svog kraja.

„Sabor igre“ ima takmičarski karakter i neguje tradiciju kroz različite kategorije poput najboljeg vokalnog soliste, instrumentaliste, izvornog folklora, koreografije, zdravičara i sveukupnog pobednika, kao i  izbora za lepoticu Sabora.

Ovogodišnji učesnici su:  KUD „Branko Miljković“ iz Gadžinog Hana, KUD „Mladost“ iz Porodina (opština Žabari), KUD „Branislav Nušić“ iz Skobalja (grad Smederevo), KUD „Dr. Raša Lazarević“ iz Živice (grad Požarevac), KUD „Radost“ iz Beograda i CNKN „Koreni“ iz Zaječara. Nakon završetka programa, publika je uživala u nastupu trubačkog orkestra “Danijela.”

Nagrade su dodeljivane u sledećim kategorijama:

  • najbolji zdravičar: Mihajlo Pešić
  • najbolji vokalni solista: Nina Nikolić
  • najbolji solo instrumentalista: Slobodan Dimitrijević
  • najbolji izvorni folklor: KUD „Mladost“ Porodin
  • najbolji folklor u koreografiji: KUD “Radost” Beograd
  • sveukupni pobednik sabora: Dr. Raša Lazarević“ Živice
  • lepotica sabora: Jelena Nikolić
  • prva pratilja: Sofija Janković
  • druga pratilja: Andrea Nikolić

Pokrovitelj manifestacije je grad Bor, a organizatori Sabora igre u Slatini su: Ustanova „Centar za kulturu grada Bora“, Mesna zajednica „Slatina“, KUD „Branko Olar “ iz Slatine. Sabor je ne samo prilika za takmičenje već i za promociju tradicije, druženje i povezivanje entuzijasta iz raznih krajeva, čime se osigurava da ova vredna baština ostane živa i prenese se budućim generacijama.


Scroll to Top