ODRŽAN 18. FESTIVAL VLAŠKE IZVORNE PESME

Festival „Vlaške izvorne pesme“, koji punih 18. godina ima za cilj da sačuva vlaško izvorno stvaralaštvo i učini ga živim, održan je u petak. 28. oktobra u sali Muzičke škole. Ova tradicionalna manifestacija ima značajno mesto na mapi kulturnih manifestacija Srbije, sa ciljem negovanja i očuvanja kulture i tradicije Vlaha. Nematerijalno kulturno nasleđe je bogatstvo koje moramo čuvati od zaborava. Festival „Vlaške izvorne pesme“ i ove godine nastavio je da neguje autentične, arhaične zvuke vlaške izvorne pesme. Upravo je to najveća snaga ovog festivala. Neki od takmičara ovog festivala bili su tek rođeni kada je festival pokrenut, a svojom interpretacijom i emocijom preneli su nam  svu  raskoš vlaške izvorne melodije..

Takmičari su se i ove godine nadmetali u dve kategorije: Solo pesma bez muzičke pratnje i solo pesma sa muzičkom pratnjom. Ovaj atraktivan festival koji već pune dve decenije neguje najlepše zvuke vlaške melodije i ove godine privukao je učesnike iz našeg kraja ali i drugih delova Srbije. Na sceni Muzičke škole, ovog puta našli su se takmičari iz Stare Pazove, Banatskog Novog Sela, Kučeva, Majdanpeka i Petrovca na Mlavi.  Stručni žiri koji je ocenjivao učesnike festivala činile su tri dame: Dragana Marinković (Urednik emisije „Od zlata jabuka – Radio Beograda 2“), Svetlana Azanjac (etnomuzikolog) i Aleksandra Todorović Rašković (etnomuzikolog).

Prvo mesto u kategoriji vlaške izvorne pesme sa muzičkom pratnjom pripalo je Saši Dražiloviću , dok je najuspešnija po mišljenju stručnog žirija u kategoriji solo pesma bez muzičke pratnje bila Zorica Dudejić, koja je ovim plasmanom obezbedila pravo učešća na prestižnom Saboru narodnog stvaralaštva u Topoli.

Prisutnima u sali obratio se i zamenik gradonačelnika Grada Bora Milivoje Janošević ističući veliki značaj festivala ne samo za grad Bor već i za celu Istočne Srbiju. „Ministarstvo kulture i grad Bor čine sve da ovaj deo vlaškog naroda, tradicija, kultura, pesma, igra i jezik opstanu“. Gost festivala bila je etno grupa „Marinika“ čiji je osnivač i umetnički rukovodilac Danijela Marković. Prisutni su u sali uživali su u karakterističnoj višeglasnoj obradi izvornih vlaških numera.

Organizator ove jedinstvene manifestacije je  Ustanova „Centar za kulturu grada Bora“. Festival tradicionalno podržava Ministarstvo kulture i informisanja RS. Generalni pokrovitelj je grad Bor.


SOLO PESMA SA MUZIČKOM PRATNJOM

  1. mesto – Saša Dražilović
  2. mesto – Nenad Savić
  3. mesto – Smilja Fufanović
  4. mesto – Dejan Krčoba
  5. mesto – Kristina Mika

SOLO PESMA BEZ MUZIČKE PRATNJE

  1. mesto – Zorica Dudejić
  2. mesto – Jela Marjanović
  3. mesto – Boban Janošević
  4. mesto- Ljubisav Adamović
  5.  mesto – Danilo Stepanović

 

 

 

Scroll to Top