ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE „ZA SRPSKU VOJSKU ZABORAVLJENA PRIČA“

U subotu, 22. oktobra u sali Muzičke škole, održana je promocija knjige „Za srpsku vojsku jedna zaboravljena priča“ istoričarke Dr Mile Mihajlović, o jednom ne toliko poznatom događaju iz Prvog Svetskog rata. Ovim povodom, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, predstavljena je istoimena izložba panela koju čine fotografije preuzete iz ove knjige.

U jeku zime 1915/1916 godine Srpska vojska u kleštima armija Centralnih sila, prisiljena je na povlačenje u pratnji mase naroda. Na albanskim obalama Jadrana spasena je veličanstvenom humanitarno-vojnom operacijom Italijanske Kraljevske ratne mornarice, uz učešće francuskih i engleskih brodova, te prebačena na drugu obalu mora.

Od 12. decembra 1915. do februara 1916. godine, italijanska mornarica je iz Albanije, kako je u knjizi navedeno, evakuisala 260.895 srpskih vojnika i izbeglica, 24. 000 austrijskih vojnika – zarobljenika Srpske vojske, 10.153 konja, 68 topova i 300,000 tona hrane i materijala. Sa vojskom je i evakuisana Srpska Vlada, vojni vrh, kralj Petar Prvi Karađorđević i regent Aleksandar Prvi.

Podvig Italijanske mornarice ostao je do danas nepoznat, iako je Italija među svim saveznicima, podnela gotovo celokupan teret i odgovornost poduhvata. Evakuacija Srpske vojske i naroda predstavlja preteču današnjih „humanitarnih operacija“ i još uvek ostaje zabeležena kao najznačajnija i najsloženija operacija pružanja međunarodne pomoći i spasa svih vremena.

O ovim i mnogim otvorenim pitanjima govorila je dr Mila Mihajlović kao i ugledni poznavalac istorije Prvog svetskog rata Pukovnik Prof. dr Dalibor Denda.

U kulturno-umetničkom delu programa, solisti KUD-a „Bor“ pod vođstvom šefa orkestara Aleksandra Gubijana izveli su dve kompozicije „Vostani Serbie“ i „Tamo daleko“. Program je vodila,  na njoj svojstven i poseban način, dajući celom programu posebnu notu, naša uvažena koleginica Simonida Gavrić.


Scroll to Top