Obeleženi Dani Brestovačke banje

Ovogodišnja tradicionalna manifestacija „Brestovačka banja 2022. „obeležena je  u znaku velikog jubileja – 185 godina od izgradnje konaka kneza Miloša Obrenovića, danas reprezentativnog kulturno-istorijskog spomenika. Te 1837. godine knez je doneo odluku o izgradnji i uređenju Brestovačke Banje, što se u istorijskim podacima smatra prvom državnom odlukom o izgradnji objekata u banjama Srbije.

Dugogodišnjim organizovanjem ove manifestacije pokušavamo da se uživimo u velike događaje naše prošlosti, da pobudimo radost podsećanja, dostojanstvo i ponos našim precima i istorijom. Da oživimo sećanje na slavne ličnosti koje su dale nemerljiv doprinos razvoju naše Banje, da oživimo uspomenu na one o kojima se vrlo malo govorilo. Postojanost i identitet koji se ovakvim događajima uvek iznova potkrepljuju jeste nešto, što mora da postane naša svakodnevica, zalog opstanka i budućnosti.

Priprema tradicionalnih jela, izložbe suvenira i predmeta starih zanata, likovna kolonija, kulturno-umetnička društva, doček kneza Miloša, Jevrema Obrenovića i barona Herdera, eminentni orkestri i grupe, preobraženjska vatra, u večernjem delu koncert Marka Luisa – sve je to utkano u celodnevni program.

Posetioci ove manifestacije uživali su  građanskim igrama i pesmama stare Srbije, kao podsećanje na dane kada su u Brestovačkoj banji boravili srpski vladari i kada su, njima u čast, priređivane ovakve svetkovine. Starogradski program Kulturno-umetničkog društva „Bor“dočarao je atmosferu starih balova, od kojih su mnogi vezani baš za Brestovačku banju.

Ove godine inscenaciju dolaska našeg vladara realizovali  su poznati glumci: u ulozi knjaza Miloša – Boban Stepić, lik Jevrema Obrenovića tumačio je Lepomir Ivković, a barona Herdera Mihailo Nestorović. Dane Brestovačke Banje tradicionalno obeležavamo u znak sećanja na svetkovine koje su o prebraženju svake godine održavane u 19. veku na ovom mestu. Po predanju, bio je to pravi praznik veselja, radosti, pesme i igre, i trajao je do duboko u noć. Manifestaciju, koja je po 28. put održana u  našoj kraljevskoj banji otvorio je zamenik gradonačelnika grada Bora Boban Stojanović.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su: KUD„Srce“ iz Prokuplja, folklorni ansambl iz Merošine, KUD „Novo selište“ iz Bora, KUD „Bor“, a potom KUD „Luka“ iz Luke. Nakon nastupa kulturno – umetničkih društava usledila je dodela nagrada pobednicima u pripremanju tradicionalnih jela, suvenira, rukotvorina i predmeta starih zanata.

Svoje mesto u bogatom programu na ovoj tradicionalnoj manifestacije imala je i etno-radionica Ustanove „Centar za kulturu grada Bora“ kao i nastup polaznika škole tradicionalnih instrumenata- frule, duduka i gajdi. U večernjim časovima publika je uživala u koncertu Marka Luisa.

Organizator ove tradicionalne manifestacije je Ustanova „Centar za kulturu grada Bora“, suorganizatori: Turistička organizacija „Bor“, Muzej rudarstva i metalurgije, „Srpska Kruna“ – Brestovačka Banja. Pokrovitelj manifestacije je Grad Bor.I ove godine učinjen je napor da programi i nadmetanja budu brojni i raznoliki, onako kako to i priliči jednom od najznačajnijih mesta na kulturnoj i turističkoj mapi borskog kraja. Manifestacija „Brestovačke banja 2022. “ održana je u subotu 20. avgusta 2022. godine.


 

 

 

 

Scroll to Top