ZA VIKEND U PRISLONICI ODRŽAN SABOR FRULAŠA „OJ MORAVO“

Pod sloganom „Prislonica je ideja“ održan je proteklog vikenda jubilarni, 35. po redu Sabor frulaša „Oj Moravo“. Podizanje saborske zastave u petak 22.jula, označilo je početak ove tradicionalne manifestacije. Za ljubitelje ovog čarobnog instrumenta priređen je raznovrstan i kvalitetan program. I ove godine Prislonicu je ispunio veliki broj znalaca i poštovalaca frule.

Sabor frulaša Srbije „Oj Moravo“ odavno je prepoznao značaj negovanja, očuvanja i promocije ovog tradicionalnog instrumenta te ponosno godinama unazad organizuje takmičenje u izvornoj i savremenoj kategoriji. U misiji očuvanja muzičkih vrednosti i težnji da frula kao autentični narodni instrument i dalje živi , posebnu podršku Saboru čini program Radio Beograda 2 , koji je ustanovio nagradu pod nazivom „Od zlata jabuka“. Ovo priznanje dodeljuje se za najizvornije sviranje. Tim povodom organizovana je promocija CD-a u izdanju Radio Beograda 2 i PGP RTS -a, pod nazivom „Od zlata jabuka – svirala u muzičkoj tradiciji Srbije“, na kome su petorica narodnih  umetnika  – dobitnika nagrade „Od zlata jabuka“, predstavili tradicionalne numere svog kraja.


Jedanaest numera tradicionalne vlaške muzike snimljene za Fono arhiv Radio Beograda 2 je u izvođenju Stefana Radovanovića, koji je nastupio i u takmičarskom delu programa. U kategoriji izvornog muziciranja  za izvođenje numere „Iljenkuša“ laureat je nagrade publike i drugog mesta od strane stručnog žirija.  Svoje mesto već drugu godinu za redom, na Republičkom takmičenju obezbedile su i polaznice škole frule Ustanove „Centar za kulturu grada Bora“. U kategoriji mladih frulaša do 12 godina treće mesto zauzela je Kristina Pavlović, dok je u kategoriji od 12. do 16. godina Natalija Pavlović zauzela drugo mesto. U kategoriji grupnog sviranja, trio Katarina, Kristina i Natalija Pavlović izvođenjem pesme“Gergina“ i kola „Šokće“  svojim nastupom obezbedile su drugo mesto.


 

 

 

Scroll to Top