Završna smotra „Susreta sela 2023“

Završna smotra „Susreta sela 2023.“ održana je u nedelju 28. maja 2023. godine u Donjoj Beloj Reci. U idiličnom ambijentu učesnici ovogodišnje manifestacije, koja je trajala više od dva meseca, pokazali su na sceni ono najbolje što su iz svog bogatog izvornog stvaralaštva gledaocima tokom nadmetanja predstavili. Grad Bor je jedina sredina u Srbiji koja još uvek na jedinstven način realizuje ovu manifestaciju na svojoj teritoriji. Svako selo je bilo po dva puta domaćin i gost (ukupno 23 susreta).

Nakon tri godine pauze odziv učesnika i publike bio je impresivan, uz veliki broj dece i mladih. „Susreti sela 2023.“ nisu bili takmičarskog karaktera, te su sva kulturno-umetnička društva kao nagradu dobila pehar, a dodeljene su specijalne nagrade – po oceni žirija, za najbolje tačke:

1. NAJBOLJI SOLO INSTRUMENTALISTA NA DUDUKU
– IVAN RADOVANOVIĆ KUD „LUKA“ IZ LUKE

2. NAJBOLJI ORKESTAR
– KUD „LUKA“ IZ LUKE

3. NAJBOLJA SOLO PESMA BEZ MUZIČKE PRATNJE
– STANA GERMANOVIĆ KUD „KRIVELJ“ IZ KRIVELJA
– DANILO STEPANOVIĆ KUD „STOL“ IZ BUČJA
– LJUBISAV ADAMOVIĆ KUD“POLET“ IZ METOVNICE

4. NAJBOLJI DEČIJI FOLKLOR
– KUD „PETAR RADOVANOVIĆ“ IZ ZLOTA

5. NAJBOLJI OMLADINSKI FOLKLOR
– KUD „BRANISLAV NUŠIĆ“ IZ ŠARBANOVCA

6. NAJBOLJI STARI FOLKLOR
– KPD „PETAR JENIĆ“ IZ OŠTRELJA
– KUD „KRIVELJ“ IZ KRIVELJA
– KUD „ĐIDO“ IZ BRESTOVCA

7. NAJBOLJI ZDRAVIČAR
– DALIBOR VLADIĆ KUD „LOZOVICA“ IZ GORNJANA

8. NAJBOLJA NARODNA UMOTVORINA
– BRANA DIMITRIJEVIĆ KUD „BRANKO OLAR“ IZ SLATINE

9. NAJBOLJI OBIČAJ
– KPD „PETAR JENIĆ“ IZ OŠTRELJA

10. ZA OČUVANJE TRADICIONALNOG MATERIJALNOG NASLEĐA
– KPD „PETAR JENIĆ“ IZ OŠTRELJA

11. ZA OČUVANJE TRADICIONALNOG GOVORA
– KUD „MILAN VASIĆ PERICA“ IZ DONJA BELA REKE
– KUD „LOZOVICA“ IZ GORNJANA

Završnu smotru zvanično je otvorio direktor Ustanove „Centar za kulturu grada Bora“ Daniel Čorboloković, koja je dugogodišnji organizator susreta sela. Na zatvaranju je govorio Boban Stojanović pomoćnik gradonačelnika grada Bora, koji nije krio svoje oduševljenje  na koji način i učesnici i organizator ulažu napore da očuvaju jedinstvenu, arhaičnu i neponovljivu baštinu grada Bora. Te će iz tih razloga Grad Bor i u narednom periodu dati podršku u svakom smislu održavanju ove ali i drugih manifestacija koje afirmišu Bor. Završnu smotru su, na poziv organizatora pratili i naši istaknuti stručnjaci: Svetlana Azanjac – etnomuzikolog, Aleksandra Todorović Rašković – etnomuzikolog i Perislav Ducić – koreograf. Oni su bili zaduženi da najbolje nastupe selektuju za najprestižnije festivale u zemlji. Generalni pokrovitelj manifestacije je Grad Bor.

 


 

 

Scroll to Top