Etno kamp ,,Gerdan od biseri“ na Ohridu

Članovi kulturno-umetničkog društva ,,Bor“ učestvovali su na dečjim folklornim radionicama na etno kampu ,,Gerdan od biseri“ u periodu od 16. do 20. jula na Ohridu. Pored Bora na ovim radionicama bila su kulturno-umetnička društva iz G. Milanovca, Čuruga, Bačke Palanke, Kraljeva, Ohrida, Vevčana, Njujorka…

Pažnja ovog kampa je uzmerena ka deci i njihovoj edukaciji.  Boravak dece je osmišljen tako da deci omogući da kroz zabavu nauče nešto više o narodnoj tradiciji i srpskoj kulturnoj baštini, a pre svega da se i kvalitetno druže i međusobno bolje upoznaju. ovaj kamp je imao edukativni karakter i pružio je priliku da se deca susretnu sa svojim srpskim običajima i da probaju da ih otrgnu od zaborava, kao i da se upoznaju sa scenom i umetničkim izvođenjem.

U ovom periodu najmlađi folkorci bili su obučeni za  njihove prve nastupe. Takođe su bile aktivnosti kao što su osnove pevanja sa etnomuzikologom Aleksandrom Vranić i Snežanom K. Popov, sređivanje frizura za nastup, oblačenje i čuvanje nošnje,sviranje na tapanu i tarabuci, učenje i pevanje makedonskih i srpskih pesama, praktična primena određenih igračkih obrazaca upoznavanje  sa etnološkim oblastima i običajima našeg naroda koje su održali etnokoreolozi i igrači Nacionalnog ansambla Makedonije ,, Tanec“ – Aleksandar Kuzmanoski  i Katerina Kuzmanoska.


S obzirom da je Ohrid jedno od  najlepših mesta Makedoniji,  dani su bili upotpunjeni obilaskom manastira Sveti Naum,  kupanje u prelepom Ohridskom jezeru, obilasku istorijskog dela grada, tvrđave, Antičkog teatra i Crkve Svetog Jovana, kao i slobodnom vremenu za razgledanje grada i sportskim aktivnostima.


Folkloraši – kupanje, sunčanje, jutarnja gimnastika i Igre bez granica…..


 

Scroll to Top