Edukativni sadržaji Centra za kulturu – škole i radionice

Ustanova ,,Centar za kulturu grada Bora“ je nosilac raznih programa i projekata koji joj omogućavaju da u okviru svog delovanja utiče na podizanje opšte svesti građana u pogledu duhovnog razvoja i kvaliteta života. Centar za kulturu Bor posebnu pažnju poklanja deci i mladima, u zadovoljenju njihovih potreba i zdravom odrastanju. Edukativni sadržaji realizuju se kroz nekoliko radionica i škola koje godinama rade i okupljaju više stotina dece, a to su: dramski studio za decu, likovna radionica, gradski hor ,,Feniks“, škola gitare, radionica etno pevanja, škola sviranja na tradicionalnim instrumentima – frula i kulturno-umetničko društvo ,,BOR” (škola folklora, dečiji izvođački ansambl, Prvi ansambl, grupa pevača i narodni orkestar).

  • Škola gitare – U okviru Ustanove „Centar za kulturu grada Bora“ već nekoliko godina postoji škola gitare koju drži profesor Nenad Ilijić. Polaznici zajedno sa profesorom učestvuju na mnogobrojnim takmičenjima gde ostvaruju zapažene rezultate, te se ova škola ocenjuje kao vrlo uspešna. Polaznici škole gitare  uz pomoć profesora Nenada Ilijića uče da sviraju više numera u različitim kombinacijama i različitih muzičkih pravaca. Muzički pravci koje negujemo su pop, rok i klasika. Profesor Nenad Ilijić veruje da će mnogi od dečaka i devojčica koji upišu školu gitare izrasti u vrsne gitariste.
  • Škola folklora i folklor – Kulturno – umetničko društvo ,,Bor“ osnovano je 25.marta 1945. godine, a od 1994.godine kulturno – umetničko društvo ,,Bor“ radi u sastavu Ustanove ,,Centra za kulturu grada Bora“. Njega sačinjavaju: ansambl narodnih igara i pesama (prvi igrački ansambl – 40 izvođača. Repertoar obuhvata 12 koreografija igara naroda i narodnosti bivše Jugoslavije, uglavnom postavke Branka Markovića, drugi ansambl- grupa polaznika starijeg uzrasta priprema se za prvi igrački ansambl; učenje osnovnih termina i elemenata folklora, ova grupa stiče saznanja o etnološkom poreklu i značenju folklornog sadržaja, dečiji folklorni ansambl dve grupe – dečiji izvođački ansambl broji 50 članova i grupa polaznika mlađeg uzrasta koji pohađaju probe i ovladavaju prvim elementima folklora, grupa pevača, narodni orkestar). Kulturno – umetničko društvo ,,Bor“ danas čuvar je tradicije duge šezdeset godina i baštinik najznačajnijih tekovina njegovih prethodnika; u domenu afirmacije lokalnog stvaralaštva i autentične narodne kulture, u pogledu edukacije i vaspitanja svojih članova, u pogledu saradnje sa srodnim društvima u zemlji i van nje, razmene iskustava i uspostavljanja trajnih veza, Kulturno – umetničko društvo ,,Bor“ ne odriče se svoje društvene i kulturne misije. Repetitor KUD ,,BOR“ je Dragan Petrović, a korepetitor KUD ,,BOR“ je Aleksandar Gubijan.

  • Dramski studio za decu  – U okviru Ustanove „Centar za kulturu grada Bora“ već nekoliko godina postoji dramski studio za decu koji vodi, organizator kulturnih aktivnosti sa mladima, Simonida Gavrić. Kroz dramski studio za decu prošlo je preko 70 polaznika i u proteklih sedam godina imao je više od 20 premijera, bezbroj repriza i veliki broj gostovanja, te se i ova škola ocenjuje kao vrlo uspešna. Polaznici su zajedno rasli, sazrevali, sa mnogim problema se izborili i pobeđivali sopstvenu stidljivost i druge dileme. Ono na šta je dramski studio ponosan jeste posećenost predstava i velika podrška borske publike u vidu gromoglasnih aplauza.

 

  • Radionica etno pevanja– Radionica etno pevanja Ustanove „Centar za kulturu grada Bora“ broji oko 50 članova različitog uzrasta. Radionicu sačinjava nekoliko etno grupa, sa kojima se godinama aktivno nastupa po Srbiji. Repertoar radionice je raznovrstan, trudimo se da negujemo tradiciju Timočke Krajine, ali isto tako se pevaju pesme iz drugih krajeva: Makedonije, Kosova, Centralne i Zapadne Srbije. Polaznici etno radionice su učesnici raznih festivala: Sabor kosovskih Srba, Etno festival u Negotinu, Ivanjica, Hajduk Veljkovi dani, kao i takmičenje etno solista u Beogradu gde su u maju 2017. godine osvojili dva prva, jedno drugo i dva treća mesta, a 2018. godine 5 prvih i jedno treće mesto. Takođe, često radionica organizuje koncerte gde ima i instrumentaliste, koji sviraju na fruli, duduku i gajdama. Radionicu etno pevanja drži Tamara Glišić.

  • Likovna radionica – Jedan od oblika delovanja Ustanove ,,Centar za kulturu grada Bora“ jeste i negovanje likovnih talenata putem edukacije. Likovna radionica postoji već nekoliko godina u okviru Ustanove uz povremene prekide. Program radionice drže Elda Dragaš – slikar i Mihajlo Dragaš – master primenjeni umetnik i obuhvata osnove slikarstva: od pokazivanja primera iz istorije umetnosti, preko crteža, do savladavanja osnovnih zakona kompozicije i prostora. Predavači ove radionice kod svakog polaznika razvijaju interesovanje za likovno stvaralaštvo. Opravdanost postojanja likovne radionice pokazuju i podaci da je više polaznika iz predhodnih generacija kod profesora Zorana Stankovića, Dragija Čičovića, Jadranke Vukojičić i Dragana Ilića za svoj životni poziv izabralo likovnu ili primenjenu umetnost. Ovaj vid dodatnog obrazovanja značajan je, jer olakšava upis mladima Bora na željene umetničke fakultete, doprinoseći da mladalački snovi postanu stvarnost.

  • Gradski hor – Gradski hor “Feniks” koji radi u okviru Ustanove ,,Centar za kulturu grada Bora” osnovan je u Boru 2014. godine i trenutno broji 25 članova. Iako nedavno osnovan, za veoma kratko vreme nametnuo se svojim umetničkim izrazom dela svetovne i duhovne muzike, te kao takav beleži zapažene nastupe na gradskim svečanostima i drugim manifestacijama van grada. Najznačajniji uspeh ostvaruje na festivalu “Horovi među freskama” koji je održan 2016.godine u Beogradu, gde se uvrstio među deset najboljih horova. Osnivač i dirigent hora je Aleksandar Gubijan.

  • Škola sviranja na tradicionalnim duvačkim instrumentima počela je sa radom u martu 2019. godine i broji 10 članova različitih uzrasta. Polaznici ove radionice uz pomoć predavača Stefana Radovanovića uče da sviraju više izvornih tradicionalnih numera i na različitim instrumentima, fruli, gajdama, duduku. Tradicija Balkana pa samim tim i ovog kraja dosta se oslanja na muziku i negovanje etno zvuka koji je karakterističan za ovaj kraj. Muzika je važan deo naše istorije i kulture, i to je nešto što fascinira sve turiste i posetioce koji dolaze na naše prostore. Tradicionalni instrumenti nisu isključivo oni koji su nastali na našim prostorima, već oni koje je narod usvojio kao svoje i predstavljaju deo naše muzičke tradicije. Mnogi od stranih turista vole da čuju izvornu muziku, zvuk frule, duduka i gajdi. Polaznici ove škole će naučiti osnove sviranja na tradicionalnim duvačkim instrumentima, kao i numere koje često možemo čuti na mnogobrojnim programima.

 

 

Scroll to Top