Dečija likovna kolonija „Duga“

U organizaciji Ustanove „Centra za kulturu grada Bora“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RS i grada Bora, od 10-12.septembra 2021. godine realizovan je projekat dečija likovna kolonija „Duga“. Tokom ove trodnevne manifestacije, koja je održana na tri lokacije (grad Bor, Lazarev kanjon, Borsko jezero), učestvovalo je 33 polaznika: korisnici dnevnog boravka za osobe ometene u razvoju „Mozaik“ iz Bora, polaznici likovne radionice Ustanove „Centra za kulturu grada Bora“, kao i učenici osnovnih i srednjih škola u Boru.

Tokom trodnevne kolonije u radu su pomagali stručni predavači-akademski slikari: Marijana Nedeljkov i Maja Stojanović. Uz pomoć dva stručna saradnika uspeli smo kao organizatori da u potpunosti ostvarimo ciljeve koje smo osmislili. A to je da u vremenu poljuljanih vrednosti deci i mladima na kvalitetan način upotpunimo slobodno vreme, razvijemo ljubav prema likovnom stvaralaštvu, omogućimo da u lepom prirodnom okruženju bez mobilnih telefona, tableta itd. uživaju u stvaranju, međusobnom druženju i novim poznanstvima, da podsticanjem kreativnosti i mašte otkrijemo skriveni talenat u njima i pomognemo da savladaju likovne tehnike koje nisu poznavali.

Prvog dana, u petak 10. septembra, svoje sposobnosti likovnog izražavanja prezentovali su nam korisnici dnevnog boravka za osobe ometene u razvoju „Mozaik“. Podelili smo ih u dve grupe, sve vreme su bila prisutna po dva njihova vaspitača. Učesnici prve grupe stvarali su u prostoru likovne radionice naše Ustanove. Na našu veliku radost i zadovoljstvo odmah na početku uočili smo da učesnici već vladaju likovnim tehnikama (izabrali su da rade temperom), da poznaju dela Save Šumanovića koja koriste u radu tokom boravka u centru „Mozaik“, što mnogo govori i o vaspitačima, koji očito vrlo ozbiljno pristupaju njihovom obrazovanju i aktivnostima. Drugo, neki od njih su pokazali da su vrlo nadareni za likovnu umetnost, bili smo, blago je reći fascinirani njihovim talentom. Druga grupa je stvarala u parku. Predivni ambijent je očito bio veoma inspirativan za učesnike. I među njima je bilo veoma talentovanih. Obe grupe bile su  raspoložene za rad, vladala je neverovatna pozitivna energija, bilo je toliko emotivnih i dirljivih trenutaka, da smo svi, i organizatori i stručni saradnici i njihovi vaspitači bili pod snažnim utiskom. Njihova radost zbog stvaranja, druženja, zahvalnica i nagrada koje su dobili, kao i aktivno uključivanje u tokove života, pokazalo nam je da je realizacija ovog projekta ispunjenje misije koju smo zamislili i da je ostvarena na najlepši mogući način. Kao Ustanova se godinama trudimo da im kroz različite programe u kojima učestvuju stavimo do znanja da su sastavni deo društva. I po ko zna koji put smo se uverili da taj vid socijalizacije u aktivnostima lokalne zajednice njima zaista menja tužnu svakodnevicu i mnogo znači. Ti neopisivo dirljivi trenuci učinili su ovu manifestaciju lepšom, humanijom i uspešnijom.


Drugog dana, u subotu 11. septembra, odabran je za rad lokalitet izuzetne lepote Lazarev kanjon i Zlotska pećina. Učestvovali su polaznici likovne radionice naše Ustanove, kao i učenici osnovnih i srednjih škola iz Bora. Bilo je različitih tehnika u radu, mlađe „slikare“ je posebno zanimalo kako se mešaju boje, naši stručni saradnici su nesebično delili svoje znanje.


 

Trećeg dana, u nedelju 12. septembra za završni dan kolonije odabrano je Borsko jezero. Moramo reći da su lepoti stvaranja na ruku išli i vremenski uslovi. Sva tri dana bila su topla i sunčana, idealno za stvaranje i druženje u prirodi za jedanaest učesnika.


 

Među njima je kao i prethodnog dana bilo polaznika likovne radionice naše Ustanove i učenika borskih osnovnih škola po odabiru nastavnika. Njima se pridružilo i nekoliko polaznika koji su dan ranije bili na Zlotskoj pećini. Divan ambijent im je očito prijao, jer su mnogi od njih prikazali kreativnost na delu, uživali su u druženju i savladavanju tehnika crtanja i bojenja. Na raspolaganju su im bila kvalitetna sredstva za rad, sokovi i sendviči. Sve tri grupe su nakon završetka dobile zahvalnice i nagrade, kojima su bili oduševljeni.

Ustanova „Centar za kulturu grada Bora“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RS i grada Bora, prvi put dečiju likovnu koloniju „Duga“ realizuje u trodnevnom obliku (ranije je njeno trajanje bilo ograničeno na jedan dan). Smatramo da su efekti u ovom obimu daleko sadržajniji i potpuniji, te bi bilo korisno da ova manifestacija i u narednim godinama upravo na takav način obezbedi trajanje.

 

 

 

Scroll to Top