Дани Брестовачке бање 2019

Традиционална манифестација „Дани Брестовачке бање 2019“, одржала се ове године 17. августа и окупила је бројне госте у прелепом амбијенту једног од најстаријих бањских лечилишта у Србији.

Посетиоци су имали богат целодневни програм. Манифестацију ,,Дани Брестовачке бање 2019“ отворио је ове године помоћник градоначелника Никола Марић који је подсетио  на значај и лековитост бањских извора и на заостваштину обе динстије. Након отварања Манифестације директор Установе ,,Центар за културу града Бора“, Даниел Чорболоковић је уручио специјалне плакете за оживљавање и развој ,,Дана Брестовачке бање” Андри Драгашановићу, Драгију Чорболоковићу, Звонку Стевкићу, Видоју Несторовићу и културно-уметничком друштву  ,,Ђидо” из Брестовца,.

Традиционални приказ „Долазак кнеза Александра Kарађорђевића“ сваке године изнова одушевљава публику. Овога пута жељно и нестрпљиво дочекан је кнез Александар Kарађорђевић и кнегиња Персида, које је кроз бању прошетао доктор Линденмајер. У тим улогама убедљиви су били Лепомир Ивковић, Симонида Гаврић и Жељко Витомировић.

Поред овога посетиоци манифестације могли су видети наступе културно-уметничког друштва ,,БОР“ и сеоских културно-уметничких друштава из Брестовца, Луке и Злота која негују традицију песме и игре, наступе вокалних солиста и инструменталиста, Стефана Радовановића, Јеле Маријановић, Љубисава Адамовића, Росе Милојковић Олар. Након културно-уметничких друштава и  вокалних солиста и инструменталиста уследио је  пастир са Старе планине ,,Давид Штрбац“ у извођењу Звонка Павковића и уз пратњу гајдаша Јордана Васиљевића, као и наступ етно радионице Центра за културу града Бора који је одушевио публику.

Од 17 сати  почео  је прави спектакл где су  посетиоци видели наступе уметничког центра ,,Талија“ из Београда – Србија,   Academy of arts & Кythara institute из Kаира – Египат, ФА ,,Kарановац“ из Kраљева – Србија  са живописним ношњама и егзотичним плесом и целовечерњи концерт групе ,,Сања Илић и Балканика“ у прелепом амбијенту Брестовачке бање.

Поред овога посетиоци су видели и такмичарску програмску целину „Златне руке“, изложбе сувенира, рукотворина и предмета старих заната, музејске сталне поставке у Kонаку кнеза Милоша, уз обилазак турског хамама из 18. века, оџаклије и дворца Kарађорђевића преко пута Милошевог конака.

Организатори Манифестације: Центар за културу града Бора, Туристичка организација “Бор”, Музеј рударства и металургије Бор и “Српска Kруна”- Брестовачка бања

Покровитељи манифестације ,,Дани Брестовачке бање“: Министарство трговине, туризма и телекомуникације Републике Србије и град Бор.


 

 

Scroll to Top