Архангелов војник

Позоришна дуодрама “Архангелов војник” која се бави најодликованијим, али и најхрабријим војником Великог рата, најмлађег мајора у историји ратовања Михаила Маџаревића, биће одиграна 28. марта у сали Музичке школе са почетком у 20 часова.
Продаја улазница на благајни Установе „Центар за културу града Бора“, радним данима од 8 до 14 часова.
Цена улазнице 500 динара.
Михаило Маџаревић одликован са три Карађорђеве звезде, сребрном медаљом за храброст, златном медаљом за храброст, Албанском споменицом, орденом Легије части, Британским ратним крстом. Неправедно је заборављен у српској историји. Његови ратни подвизи, јунаштво и неустрашивост упамћени су од стране његових надређених и његових сабораца, али одлука о напуштању Краљеве војске, на коју је био приморан, штитећи част српског официра у новонасталој држави, након завршетка рата, одредила је његово потоње животно страдалништво.
Маџаревић је отишао превремено у пензију са чином мајора и неко време је радио у Чукаричкој шећерани, носећи џакове, не би ли успео да прехрани своју породицу. Када је 1941. године одбио Недићев предлог да постане командир жандармерије, послат је у немачки концентрациони логор, који је, након четири године, преживео. Схвативши да не може да се врати у Југославију под новом влашћу, одлази у Чикаго и тамо умире 20. фебруара 1965.године, након двадесет и четири године изгнанства без контакта са својом породицом. Сахрањен је у Либертивилу.
Комад се бави последњим минутом његовог живота и сусретом са сопстевим алтерегом,сусретом са својом савешћу коју подстиче сам Архангел Михаило,вођа телесних и бестелесних сила , Архангел који невидљиво и без најаве долази по свог небеског војника.
Текст дуодраме написао је Момчило С Трифуновић. Играју Александар Лазић и Предраг Васић. Композитор је Новак Ашковић, дизајнер костима Кристина Савић, а за сценографско решење заслужна је трупа “Гамајун”.
У новембру 2021. године представа је освојила Златну диплому на  XIX “Златном Витезу” фестивалу који се одвија под покровитељством Министарства културе Руске федерације.
Телефон за информације:
030/424-546 Установа „Центар за културу града Бора“

Scroll to Top