СВЕТА ПЕТКА – КРСТ У ПУСТИЊИ

Биографски филм “Света Петка –  Крст у пустињи” на репертоару биоскопа “Звезда” од 15. до 20. септембра 2022. године у 20:00.

Трајање: 123 минута.

Држава/Година: Србија, 2022.

Жанр: Биографска драма.

Улоге: Милена Предић, Милица Стефановић, Филип Хајдуковић, Јадранка Селец, Даниел Сич, Бранислав Томашевић, Андреј Шепетковски, Младен Совиљ

Режија: Hadži-Aleksandar Đurović

СИНОПСИС

Побожна девојка Параскева, напушта свој живот међу људима у граду Константинопољу и одлази у Јорданску пустињу где проводи наредних 40 година свог живота борећи се са искушењима, гресима и унутарњим демонима. Пратимо њен пут од обичне девојке до највољеније и најпоштованије Светитељке Православља.

Бочна прича нам говори о две жене (арапкињи Зејнеби из бедуинског племена и Параскеви) које потичу из различитих културних, социјалних и верских средина, али деле исте људске емоције, вредности и стварају необично пријатељство својим чистим срцима. Током боравка у пустињи, Зејнеба је Параскевин једини пријатељ, али и огледало и одраз спољњег света који је Параскева напустила.

Филм је настао по истинитој причи и роману „Петкана“ Љиљане Хабјановић Ђуровић.

Ова прича нам говори како људи могу да победе своје слабости. Теме филма су универзална морална питања човечанства, што га чини актуелним и данас, било где на свету.

Понедељак и среда су нерадни дани, осталим данима пројекције се одржавају редовно. Цена улазнице 300,00 динара. Сваког уторка је филмски дан у биоскопу и цена улазнице је 250,00 динара.  Благајна биоскопа ради од 16 до 21 сат.

Телефони за информације су следећи:

– Центар за културу – 030/424 – 546 од 8 до 14 сати.

– Биоскоп „Звезда“ – 030/421 – 259 од 16 до 21 сат.

Scroll to Top