9. Сабор изворних влашких песама и игара ,,Бучје 2014″

Установа „Центар за културу општине Бор“ , КУД „Стол“ из Бучја и МЗ Бучје и ове године су 9. августа по девети пут организовали Сабор влашких изворних  песама и игара.

На Сабору су учешће узела четири културно-уметничка друштва „Дели Јован“ из Црнајке општина Мајданпек, „Лубница“ из Лубнице општина Зајечар, „Ђура Јакшић“ из Великог села општина Мало Црниће и „Стол“ из Бучја општина Бор, која су, након дефилеа сеоским улицама, приказала својом игром богатство влашке културе.

Сабор је свечано отворила Маја Бакоћ члан већа задужен за културу и информисање.

На Сабору је учествовало око 150 учесника, са сам Сабор је ревијално-такмичарског карактера. У оквиру Сабора организована су и спортска надметања попут бацања камена с рамена, мерење тежине у бурету,навлачења штапа и повлачења канапа, а дан раније одржан је и турнир у малом фудбалу.

Осим културно-уметничког програма који обухвата песму и игру, одржали су се и избор за најлепшу пастирицу  и најбољег у вртењу вретена. Најлепша пастирица сабора је била Сара Симоновић из Лубнице, прва пратиља Јована Ђорђевић из Великог села и друга пратиља Ивана Војиновић из Бучја, док су најбољи представници у вртењу вретена били из културно – уметничког друштва из Лубнице.

Покровитељ овог Сабора је општина Бор.


Scroll to Top